Se upp för halkan

28 trafikolyckor i Stockholms län – hittills

1 av 2 | Foto: LÄSARBILD/TIPSA
I Stockholm klarade en buss inte av en kurva i halkan och körde in i ett räcke.
NYHETER

I går kväll föll den första snön på flera platser i landet.

Och under natten och morgonen frös det på ordentligt – och blev blixthalka på sina platser.

– Vi har haft en del avåkningar, och det är klart att vädret ligger bakom, säger presstalesmannen Sven-Erik Olsson på Stockholmspolisen.

Polisen har räknat ihop hela 28 trafikolyckor i Stockholms län efter snöfallet på torsdagskvällen. Och även om det inte finns några rapporter om några allvarliga personskador ännu, är väglaget fortfarande riktigt halt på flera platser i landet.

Fortsatt kyla – och halka

I går noterade SMHI säsongens hittills lägsta temperatur, då invånarna i Parkalopolo huttrade i rekordlåga -20,8 grader, och vid åttatiden i dag slogs rekordet igen – då -21,1 grader uppmättes i Pajala.

SMHI:s prognos talar för fortsatt kyla i nästan hela landet, och man varnar för hårda vindar och snödrev i fjälltrakterna. Längs hela västkusten och större delarna av ostkusten har dessutom klass 1-varningar utfärdats för starka vindar.

– Det kommer att vara fortsatt minusgrader i ett par timmar till men sedan kan temperaturen för hoppningsvis jobba sig upp över nollan, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Trafikverket å sin sida säger att man är väl förberedda för halkan med så väl sand- som saltbilar.

– Vi har alltid en ordentlig beredskap för halkan. Vi övervakar situationen och har våra entreprenörer redo, säger pressinformatören Thomas Pihl.

Varnar för svarthalka

På sin hemsida varnar Trafikverket även för den så kallade svarthalkan, halkan som inte syns.

”Vägarna kan vara torra och fina långa sträckor och plötsligt är det halt. Särskilt utsatta områden är vägar längs med öppet vatten och alla broar eftersom de kyls både underifrån och ovanifrån vilket ökar risken för halka. Även i skuggiga skogspartier kan nattens kyla ligga kvar länge och fukten blir till is”, skriver Trafikverket.

Även i helgen bör man se upp i trafiken under morgontimmarna.

– Det kan mycket väl bli så att det fryser på under nätterna framöver. Men förhoppningsvis hinner nederbörden torka upp under dagarna, säger Therese Fougman.

”Helt sjukt halt”

Under morgonen har Trafikverket betecknat väglaget som ”mycket besvärligt” på flera vägar i Göteborgsområdet och på väg 34 vid Eksjö har trafikanterna haft stora problem med moddsträngar på vägbanan.

Flera läsare i Stockholmsområdet har också hört av sig om rena skräckupplevelser på väg till jobbet.

– Vägen var helt kolsvart och allt var bara is. Det såg ut som att någon hällt ut vatten över hela avfarten. Det var verkligen helt sjukt halt, säger en läsare som passerade Tungelsta på väg från Nynäshamn strax innan klockan åtta.

Samtidigt voltade en bil på väg 26 utanför Skövde på grund av det hala väglaget. Ambulans och polis, men den kvinnliga föraren behövde dock inte föras till sjukhus.

– Det verkar ha gått väldigt bra som tur är. Vi är kvar på platsen men bilen har bärgats bort, säger Björ Blixter, presstalesman på Västra Götalandspolisen.

Trafikverkets hemsida kan du hur trafikläget ser ut där du bor.