Mamma mordåtalas för spädbarnsdöd

NYHETER

Den 28-åriga kvinnan tyckte sig se sin fem månader gamle son förvandlas till en demon – och kvävde barnet.

Nu åtalas kvinnan för mord.

En 28-årig kvinna från Halmstad som suttit häktad misstänkt för att ha kvävt sin fem månader gamle son till döds har nu åtalats för mord.

Mordet ska ha skett den 25 juli i år, men det var först efter att barnet obducerats som det stod klart att sonen blivit dödad och mamman kunde häktas misstänkt för dådet.

Barnet förvandlades till en demon

I förhör har mamman sagt att hon upplevt att sonen plötsligt förvandlats till en demon. För att förhindra hornutväxt ska hon ha kvävt barnet med en bok.

Under häktningstiden har mamman också genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som kommit fram till att mamman begått brottet under en allvarlig psykisk störning. Därför kommer hon inte att kunna dömas till fängelse om tingsrätten finner henne skyldig till mordet.

– Om hon döms för brottet kommer hon få vård på en rättspsykiatrisk klinik, säger Anders Johansson, åklagare.

Saknade uppsåt enligt advokat

Göran Ruthberg, mammans advokat, säger att kvinnan erkänner att hon dödat sin son. Men Göran Ruthberg menar på att kvinnan inte var medveten om vad hon gjorde och ska därför inte kunna dömas för mord.

– Min klient har inte haft något uppsåt, hon har inte heller förstått eller kunnat påverka den här situationen. Möjligen skulle hon kunna dömas för ett oaktsamhetsbrott, men jag har svårt att se hur hon skulle kunna dömas för något brott överhuvudtaget, säger Göran Ruthberg.

Rättegången inleds på tisdag i Halmstads tingsrätt.