Jättebråk om kortvuxna Zeenats höga ålder

Indiska myndigheter vill stjäla tolv år från den 113 år gamla kvinnans ålder

1 av 2 | Foto: BULLS
Trots Zeenat Bi:s intyg på att hon är 113 år gammal har hon hamnat i bråk med den indiska pensionsmyndigheten, som vill ta tolv år av hennes aktningsvärda ålder. De anser att hon är 101.
NYHETER

91 centimeter korta Zeenat Bi är äldre än hon är lång – 113 år.

Nu har världens äldsta kortvuxna hamnat i ett jättebråk med de indiska myndigheterna.

Om sin ålder.

Zeenat Bi bor i indiska Bhopal och där har hon hamnat i ett storbråk med myndigheterna. Den 91,4 centimeter korta kvinnan säger att hon är 113 och är bergsfast i sin övertygelse om att hon är världens äldsta levande kortvuxna.

Men nu hävdar stadens pensionsmyndighet att det i deras register står att hon är 101 år gammal.

– Jag är så gammal att jag har sett den här staden växa upp med mig. Jag minns att under den brittiska eran var hela den här staden en djungel. Det var träd så långt ögat kunde se, säger hon skriver Daily Mail.

Har födelsebevis

Som bevis för sin ålder har Zeenat Bi ett födelsebevis från den statliga medicinska institutionen.

Och trots kampen om tolv år bör det inte råda några tvivel om att hon är världens äldsta kortvuxna. Guinness rekordboks nuvarande världsrekordinnehavare är 74-åriga Lowell Deforest Mason, skriver Daily Mail.

Om Zeenats ålder stämmer så föddes hon under drottning Victorias styre och 113-åringen säger att hon minns den brittiska eran.

– Jag minns till och med när britterna förde med sig engelskt bröd till staden för första gången. Det var en sensation, det liknande inte någonting annat som någon här hade ätit tidigare, säger hon skriver Daily Mail.

I 20 år har hon varit inneboende hos Abrar Muhammed Khan och hans familj men hon lever ett fattigt liv berättar hennes beskyddare.

– Ingen myndighet bryr sig om henne, alla använder henne i uppvisningssyfte utan att egentligen tänka på henne, säger Khan skriver Daily Mail.

Aldrig gift sig

Zeenat själv säger att hon inte äter så mycket och därför inte har särskilt stora utgifter. Men kvinnan som inte har någon familj kvar i livet och aldrig har gift sig är i behov av sjukvård hävdar de i hennes närhet.

– Myndigheterna och andra hjälporganisationer borde träda fram och hjälpa henne, säger en annan av hennes beskyddare Amir Mehboob till Hindustan Times.

Men Zeenat är trots sin höga ålder inte rädd för att drömma och har satt samman en lista med saker hon vill göra med den tid hon har kvar.

Bland annat vill hon göra en pilgrimsvandring till Mecka – och träffa Bollywoodstjärnan Salman Khan.

– Jag är ett stort fan. Jag har sett alla hans filmer. Det vore trevligt om jag kunde få träffa honom eftersom han är en snäll person som hjälper människor i nöd, säger Zeenat, skriver Daily Mail.