Polisen rustar för Wilders

NYHETER

I dag talar den nederländske partiledaren Geert Wilders i Malmö.

Och för att försäkra sig om att allt går lugnt till kraftsamlar polisen.

– Det handlar om att han ska kunna komma hit, hålla sitt föredrag och lämna utan problem, säger Ewa-Gun Westford på Malmöpolisen.

Geert Wilders beskrivs som en galjonsfigur inom den antimuslimska rörelsen och i dag kommer han att tala i Malmö.

Inför föredraget har flera protester planerats och då det finns en generell hotbild mot Wilders som person, har polisen kraftsamlat ordentligt.

– Det kan man absolut säga att vi gör. Vi ser det här som en särskild händelse och har kallat in vår särskilda kommendering, säger Ewa-Gun Westfrord på Malmöpolisen.

”Vi kommer att synas”

Den särskilda kommenderingen är samma typ av styrka som används vid högriskmatcher i fotboll, och vid vissa demonstrationer.

– Så är det men i dag har vi så kallad dialogpolis istället för supporterpolis. Vi jobbar mycket med dialog i dag, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen menar att malmöborna absolut kommer att märka av polisnärvaron.

– Vi kommer att behöva spärra av en del gator och ställa till det lite i gatubilden. Vi kommer definitivt att synas, så är det, säger Ewa-Gun Westford.

Wilders leder Frihetspartiet (PVV), som är Nederländernas tredje största, och har bjudits in till Malmö av Tryckfrihetssällskapet – en förening som hävdar att etablerade nyhetsmedier censurerar sig själva när det gäller invandrarfrågor.

Enligt Ewa-Gun Westford är polisens insatser i dag dock inte enbart inriktade på området där Wilders ska tala.

– Vi har fint väder och lönehelg, det är mycket folk i omlopp. Sedan handlar det så klart om att hans ska kunna komma hit, hålla sitt föredrag och lämna utan problem. Dessutom ska de som vill protestera få göra det, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM