Linda, 24: ”Tog allt vi ägde och gick uppåt”

1 av 6
NYHETER

Ett skalv med magnituden 7,7 har skakat ögruppen Queen Charlotte Islands utanför Kanada, rapporterar USA:s geologiska myndighet USGS.

Sedan slog en tsunami till mot Hawaii.

– Vi såg på teven att vi hade en timme på oss så vi tog allt vi ägde och började gå uppåt, säger evakuerade svenska Linda, 24, som studerar på Oahu.

En tsunamivarning gick i morse ut för kusterna längs alla öar i delstaten Hawaii.

I förmiddags, svensk tid, slog tsunamin till, men situationen blev aldrig så illa som befarat och varningen har nedgraderats.

"Försöker vara lugna"

När varningen gick ut uppmanades boende i riskområden att evakuera sina hem. Omkring 100 000 människor ska ha evakuerats, enligt Reuters. De ska nu kunna återvända till sina hem.

Det finns inga uppgifter om omfattande skador och vågorna blev aldrig så höga som befarat. Enligt Tsunamicentret för Stilla havet ska de högsta vågorna ha varit drygt en meter höga.

Linda Friberg, 24, från Örebro studerar på Hawaii och bor vid Waikiki beach på ön Oahu. Waikiki Beach var i farozonen och Linda och hennes pojkvän Alexander Nygren, 23, från Degerfors lämnade sin lägenhet.

– De försöker få bort alla från kusten. När vi gick hit var det fullt av bilar överallt. Många tankade och det var långa köer in till matbutikerna, sa Linda till Aftonbladet vid 10-tiden i dag, svensk tid.

Hon och Alexander tog sig till kompisen Patrik Rosenback Fromell, 26, från Stockholm som bor högre upp på ön.

Tsunamilarmet gick då var tionde minut.

– Vi försöker vara lugna men man vet ju inte vad det innebär. Vi har ju aldrig varit med om det här.

Skalvet uppmättes till 7,7

Aftonbladets medarbetare Agneta Elmegård var på väg från North Shore, Oahu, till Waikiki beach när hon hörde sirenerna.

– Vi hade varit ute och plåtat ett bröllop när vi hörde dem. Vi vände upp mot bergen och befinner oss nu 250 meter upp i bergen. Det är fullt av bilar överallt och alla sitter och lyssnar på radion, sa hon tidigare i dag.

– Jag blev helt stressad, sådana här grejer har jag aldrig varit med om förut.

Skalvet utanför Kanada inträffade vid fyratiden på söndagsmorgonen svensk tid. Det hade sitt epicentrum 20 mil sydsydväst om ön Prince Rupert och låg på en mils djup i jordskorpan.

Enligt USGS hade skalvet styrkan 7,7, det finns dock inga uppgifter om att det ska ha orsakat några omfattande skador.

Invånare i södra British Columbia sa dock att det inte kändes i någon av de stora städerna Victoria och Vancouver.

Tsunamicentret för Stilla havet utfärdade efter skalvet tsunamivarningar för kuststräckor i Alaska och British Columbia, liksom för delar av kusten i Washington, Oregon och Kalifornien. Faran ska nu vara över.