Fem av offren i Malå var släkt med varandra

NYHETER

MALÅ-STOCKHOLM. Fem av de sex personer som mejades ner på trottoaren i Malå var släkt med varandra. Den 13-årige pojken som omkom gick sist i klungan.

– Det går inte att beskriva hur det känns. Vi försöker pyssla om varandra nu, säger en anhörig.

Foto: LÄSARBILD

Bromsspåren efter bilen syns fortfarande på den snötäckta gatan i det lilla samhället Malå i Västerbotten.

En 20-årig man fick sladd på sin bil och kom på fel sida av vägen. Han fick inte stopp på bilen utan skenade rakt in i sällskapet av fem unga och en 43-årig kvinna.

”Blixtrade förbi”

Vittnen berättar för Aftonbladet att förloppet var snabbt.

– Bilen kom farande med bredställ, det gick så fort att jag såg bara en skymt när framljusen blixtrade förbi, jag såg inte när de blev påkörda men vänner till mig sprang fram och då förstod vi ju vad som hänt, säger ett vittne.

Olyckan inträffade strax före halv åtta på lördagskvällen. Nu brinner det ljus vid platsen där många Malåbor samlas för att sörja pojken.

– Det är fruktansvärt. Man tror inte att något sådant ska hända här, säger Eva Holmgren, 53.

Allvarligt läge för två flickor

Många i samhället känner både den förolyckade pojken och hans familj samt 20-åringen som körde på honom. Pojken var också bekant med föraren.

Aftonbladet har varit i kontakt med en anhörig till den omkomne 13-åringen som bekräftar att fem av de sex påkörda var släkt med varandra.

På söndagseftermiddagen vårdades sex personer på sjukhus. Läget är allvarligt men stabilt för en 10-årig flicka samt en 13-årig flicka som vårdas på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. En 18-årig man och en 10-årig flicka vårdas för måttliga skador på samma sjukhus.

En 43-årig kvinna och bilföraren vårdas på Lycksele lasarett. Kvinnan är måttligt skadad och mannen lindrigt skadad.

”Inte alkoholpåverkad”

Den 20-årige föraren misstänks för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppskada och grov vårdslöshet i trafik.

– Han är underrättad om misstankarna men det har inte hållits något regelrätt förhör med honom, säger Roberth Björkman, inre befäl på polisen i Skellefteå.

Enligt polisen var 20-åringen inte alkoholpåverkad när olyckan inträffade.

20-åringen stöttas nu av sin familj och vänner.

Hans Facebook-sida fylls med hälsningar.

En vän skriver: "Vi kommer att finnas för dig i alla lägen!! Vi kommer stå vid din sida livet ut och jag skriver vi eftersom jag vet att alla andra håller med mig i det jag skriver!!"