Många svenskar drabbade av Sandy

Foto: STEFAN SKARLAND
NYHETER

375 000 personer i New York måste lämna sina hem.

Bland dem finns många svenskar.

– Det kommer bli kaos, säger läraren Stefan Skarland som är i staden med en grupp gymnasister från Sverige.

Stefan Skarland är ledare för en grupp elever från flera svenska idrottsgymnasier som är i New York på träningsläger. Gruppen bor på Mariott Downtown Hotel som ska vara evakuerat senast klockan 15.00 lokal tid på söndagen.

– När de meddelade att vi skulle stänga av allt varmvatten kände vi att det var något på gång. Sedan gav de besked att hotellet skulle evakueras, säger han.

Tvingas byta hotell

Nu ska de 40 eleverna transporteras i minibussar till ett annat hotell på Long Island som gruppen lyckats få plats på, berättar han.

– Just nu ligger allt fokus på att säkerställa att vi tar oss över dit. Det känns som att det kommer att bli kaos på broarna när alla vill ta sig över, säger Stefan Skarland.

Han berättar att alla i New York pratar om den förestående stormen. På tv visas ingenting annat.

– Det känns som att det finns en oro i luften, många undrar vad det är som händer, säger Stefan Skarland.

UD följer utvecklingen

UD uppger att man följer utvecklingen i USA via den svenska ambassaden i Washington. Mellan 20 000 och 30 000 svenskar befinner sig i New York med omnejd, enligt UD.

– Svenskar som befinner sig i området dit stormen kan tänkas nå uppmanas att följa utvecklingen i media och de råd som lokala myndigheter utfärdar, säger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst.

ARTIKELN HANDLAR OM