Monsterorkanen har kommit till USA

60 miljoner väntas drabbas de närmaste dagarna när ”Frankenstorm” slår till med full kraft

1 av 12 | Foto: AP
Översvämningar i Norfolk, Virginia.
NYHETER

Tiotusentals amerikaner flyr sina hem på USA:s östkust.

”Frankenstorms” förtrupper har nått land.

– Tiden för förberedelser och snack är förbi, säger Craig Fugate på katastrofmyndigheten FEMA.

Aftonbladets fotograf Linda Forsell och reporter Carina Bergfeldt på plats i New York.

Strax före midnatt föreberedde New Jerseys guvernör Chris Christie sina invånare på det värsta i en direktsänd presskonferens. Han uppmanade alla att söka skydd nu om de var i behov.

– Ni har bara timmar på er, sök skydd nu om det behövs. Sedan är det försent, säger han.

Och under presskonferensen framkom att staten räknar med att orkanvädret drar in vid 04-tiden, svensk tid. I New Jersey var alla statligt anställda uppmanade att stanna hemma, kollektivtrafiken stängd och invånarna beordrade att hålla sig inne.

– Håll er inne, försök inte spela hjälte, säger Chris Christie.

På söndagen började evakueringen av städer och samhällen längs USA:s östkust. Utanför de mest befolkade områdena i USA väntas Sandy till havs möta upp med två kraftiga vinterstormar och effekterna av ”superstormen” har redan börjat märkas över land.

I New Jersey har kustinvånare redan flytt till inlandet.

– Vad som är konstigt är att stormen egentligen inte ens är här men vi ser redan effekterna, säger Penelope Penn till CNN.

Hon befinner sig i Hamptons Road i Virginia där kraftig vind slagit ut strömmen i vissa området.

De första regndropparna och stormbyarna över USA:s östliga delstater är bara en försmak av det oväder som väntas plåga landsändan under de kommande dagarna

I North Carolina slår höga vågor över land och de första tecknen på översvämningar har börjat synas. I Virginia bävar befolkningen för effekterna.

– Det är riktigt obehagligt, folk är väldigt rädda. Det har känts som att det bara är tomma varningar förut i veckan men nu märks det att det kan vara på riktigt, säger svenska Elina Emerson som bor 20 minuter utanför Washington i Reston, Virginia.

60 miljoner berörda

Runt 60 miljoner människor kan beröras och undantagstillstånd är utlyst i flera stater, bland annat New Jersey och Connecticut, skriver Newsday.

– Vädersystemet är så stort att jag skulle säga att miljontals människor befinner sig i områden som kan drabbas av skyfall och översvämningar, säger Rick Knabb, chef för landet National Hurricane Institute till CNN.

Skolorna är stängda i storstäder som Boston, Philadelphia, Washington D.C och Baltimore. Och 1,8 miljoner collegeungdomar berörs när flera universitet slår igen portarna av rädsla för Sandys effekter.

I New York och Philadelphia ska kollektivtrafiken stängas när över 30 centimeter regn väntas och vattnet kan stiga mellan 1,2 till 3,3 meter över det normala samtidigt som vindhastigheterna kan uppgå till över 130 kilometer i timmen, skriver AP.

Natten mot måndagen väntas ovädret slå mot kusten med full kraft. Vilken delstat som kommer att drabbas hårdast är än så länge oklart.

Möter kallfront

– Vi kan inte peka ut vem som kommer att få det värst, säger Rick Knabb vid Nationella orkancentret till AP.

Enligt meteorologiska datamodeller kan ovädret slå var som helst längs en kuststräcka på över hundra mil – från North Carolina i söder till Connecticut i norr.

– Men jag vill trycka på att människor inte ska fokusera för mycket exakt på var stormens öga når kusten, för oavsett var det händer kommer stormens storlek att karva ut ett rejält stråk med dåligt väder, säger Knabb.

Det allra värsta scenariot är att Sandy möter en kallfront som rullar in från väst.

– Det mötet skulle göra det här vädersystemet ännu mer kraftfullt, säger Louis Uccellini vid National Oceanic and Atmospheric Administration till CNN.

Och ”Frankenstorm” hotar inte bara kusterna, ovädret väntas beröra områden upp till 130 mil inåt landet, skriver AP. I Virginia, Kentucky och North Carolina kan det betyda över 60 centimeter snö.

Amtrak ställde under söndagen in tågtrafiken längs östkusten och i New Jersey stängdes de i vanliga fall alltid öppna kasinon.

På söndagen tvingades också kryssningsfartyget The Emerald Princess ta skydd i en fjord i Quebec på sin väg mot Florida. Färdplanen var att angöra hamnar i New England men på grund av stormen har man nu lagt sig för ankar i St Lawrence River, uppger AP.

Sent på söndagskvällen eller måndagen väntas Sandys fulla kraft ha gjort sig till känna.

FAKTA

Läget – stat för stat

Maine: Guvernör Paul LePage har utlyst varningar för omfattande strömavbrott och enligt staten katastrofmyndighet kan Sandy ställa till stora problem med start på måndagen. Oron gäller stormvindar och högt vattenstånd.

New Hampshire: Guvernör John Lynch har mött katastrof- och räddningstjänst för att fatta beslut om hur de ska gå vidare med varningsläget. I nuläget är inga officiella varningar utfärdade om undantagstillstånd.

Sandy väntas föra med sig kraftigt regn och stormvindar till staten.

– Medan det fortfarande är oklart exakt vilken riktning stormen tar är det uppenbart att New Hampshire kommer uppleva svåra väderförhållanden och jag uppmanar alla att vara förbereda, säger guvernören.

Massachusetts: Undantagstillstånd är utlyst av guvernör Deval Patrick. I Boston är stadens skolor stängda under måndagen.

Rhode Island:Undantagstillstånd utlystes under söndagen och statens ledning följer noga Sandy. Statens katastrofmyndigheter uppmanar invånarna att vara bereda på långvariga strömavbrott, vind- och vattensskador som kan orsaka stor förödelse och ha ett katastrofkit till hands.

Connecticut: All busstrafik är stoppad i staten från midnatt och undantagstillstånd råder sedan söndagen efter beslut av guvernör Dan Malloy.

– Hörrni, det här kan bli tufft – riktigt tufft. Det kan påverka oss på många sätt under en längre period. Snälla ta det på lika stort allvar som vi gör, säger guvernören.

New York: Kollektivtrafiken är stängd och över 370 000 invånare tvångsevakueras på order av borgmästare Bloomberg. Skolor och parker är stängda medan undantagstillståndet råder.

New Jersey: Undantagstillstånd råder och staten var den första att beordra tvångsevakueringar, områden längst ut på kusten ska enligt guvernörens beslut vara tömda senast på söndagseftermiddagen.

– Vi måste förbereda oss på det värsta, säger guvernör Chris Christie. Vägtullarna har öppnats utan avgift för att människor ska kunna fly och alla statliga kontor kommer att vara stängda under måndagen. Kollektivtrafiken ska stängas fram till tidigast måndagnatt.

Pennsylvania: Katastroftillstånd är utlyst av guvernör Tom Corbett inför stormen som på söndagkväll väntas komma med kraftigt regn.

Strömavbrott, översvämningar och stormvindar befaras. Sandy kan till och med föra med sig stora mängder snö i delar av staten.

Delaware: Ett begränsat undantagstillstånd är utlyst. Det betyder att den inte påtvingar körförbud eller stängning av butiker. Kustsamhällen ska vara evakuerad under söndagskvällen då även tillfälliga härbergen ska vara öppna.

Maryland: President Barack Obama utlyste under söndagen undantagstillstånd i staten på grund av de stora mängder regn som väntas. Frivillig evakuering uppmanas av statens myndigheter i kustnära samhällen. Stora strömavbrott som kan beröra hundratusentals kunder befaras till följd av översvämningar och kraftiga vindar.

Tillfälliga härbärgen har öppnats i delar av staten.

District of Columbia: Undantagstillstånd råder och myndighetena förbereder invånarna, företagen och infrastrukturen för Sandy ankomst. Alla offentliga skolor hålls stängda på måndagen.

Virginia: I staten råder undantagstillstånd och särskilda styrkor av polis och militär står bereda. Utsatta vägavsnitt är stängda och stormen har redan fått vice president Joe Biden att ställa in sitt framträdande i staten. Även Romney ställde in ett planerat framträdande.

Flera stora skoldistrikt har meddelat att de stänger sina skolor på måndagen.

North Carolina: Har redan fått känna på Sandys förtrupper i statens yttre kustområden med regn och kraftig vind. Orkanvindar väntas nå staten redan under söndagskvällen. Sandy tros dra förbi NC vid kusten men inte gå in över land men stora områden väntas ändå drabbas.

South Carolina: Häftigt regn är att vänta men statens meteorologer tror att Sandy till stor del kommer att ”missa” South Carolina”, men National Weather Service varnar ändå för att orkanväder kan råda under söndagen.