Monsterstormen på väg mot land

375 000 tvingas fly från stan – svenskarna låser in sig på hotell

1 av 7
Aftonbladets fotograf Linda Forsell och reporter Carina Bergfeldt på plats i New York.
NYHETER

New York/Stockholm. Orkanen Sandy väntas i dag slå till mot USA:s östkust med full kraft.

Sent i går kväll tvingades 375 000 New York-bor lämna sina hem efter att borgmästaren beordrat en evakuering.

– Vi säger åt alla att stanna inne, säger sergeant Cordero på New York-polisen till Aftonbladet.

Sandsäckarna ligger på rad längs Hudsonfloden. Några enstaka turister som vill ha ett foto av sig själva med Frihetsgudinnan i bakgrunden får finna sig i att meterhöga vallar numera utgör en del av vyn.

Vid byggnaden One Battery Plaza i närheten står ingenjören Brian Hennessy, 34, och pumpar upp en gigantisk vattenfylld gummikudde, som täcker en stor del av entrén till huset.

– Jag kommer att stanna här tills stormen är över. Jag vet inte när jag kommer hem, kanske på tisdag, vi måste skydda huset, säger han.

”Kommer bli kaos”

Borgmästaren Michael Bloomberg beordrade under ett tv-sänt tal alla invånare i ”orkanzon A” att lämna sina hem före midnatt, svensk tid. Zonen består av några låglänta områden i centrala New York City, som Manhattan, Brooklyn och Long Island.

– Det här är en allvarlig och farlig storm. Jag kan inte nog betona att vi gör det här för er säkerhets skull, sa Bloomberg.

40 svenska skolungdomar på träningsläger tvingades i går evakuera sitt hotell på centrala Manhattan.

– Just nu ligger allt fokus på att säkerställa att vi tar oss över till Long Island. Det känns som att det kommer att bli kaos på broarna när alla vill ta sig över, säger läraren Stefan Skarland.

Tunnelbanan avstängd

I New York pratar alla om den förestående stormen. På tv visas ingenting annat.

All lokaltrafik, inklusive stadens alla 468 tunnel­banestationer, stängdes vid sjutiden i går kväll. När Aftonbladet besöker en tunnelbanestation på södra Manhattan protesterar en kvinna högljutt.

– Är det här verkligen nödvändigt, säger hon till sergeant Cordero, som uppgivet rycker på axlarna.

– Jag förstår egentligen inte varför de vill ut, säger han och fortsätter:

– Sist det var en rejäl storm här, för cirka ett halvår sedan, dog människor av träd som föll.

”Känns lite snopet”

I dag är alla offentliga skolor stängda, en miljon tvingas stanna hemma.

Tusentals flighter till och från New York har ställts in och alla fem storflygplatserna i New York-området har stängts. I går kväll beslutade också SAS att ställa in alla flygningar mellan Skandinavien och New York samt Washington.

– Det ser inte bra ut, vi flyger inte in i den här stormen, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS.

Vid hörnet av tredje avenyn och elfte gatan kommer familjen Bolmenius-Hansson ut från en supermarket. De har bunkrat med frallor, ost, chips, öl och vatten för att stänga in sig på hotellet.

– Det känns lite snopet. Det här var min 50-årsresa, säger Helena Bolmenius-Hansson.

Ovädret förväntas dra in på kvällen svensk tid.

Aftonbladet är på plats och rapporterar direkt.

FAKTA

Läget – stat för stat

Maine: Guvernör Paul LePage har utlyst varningar för omfattande strömavbrott och enligt staten katastrofmyndighet kan Sandy ställa till stora problem med start på måndagen. Oron gäller stormvindar och högt vattenstånd.

New Hampshire: Guvernör John Lynch har mött katastrof- och räddningstjänst för att fatta beslut om hur de ska gå vidare med varningsläget. I nuläget är inga officiella varningar utfärdade om undantagstillstånd.

Sandy väntas föra med sig kraftigt regn och stormvindar till staten.

– Medan det fortfarande är oklart exakt vilken riktning stormen tar är det uppenbart att New Hampshire kommer uppleva svåra väderförhållanden och jag uppmanar alla att vara förbereda, säger guvernören.

Massachusetts: Undantagstillstånd är utlyst av guvernör Deval Patrick. I Boston är stadens skolor stängda under måndagen.

Rhode Island:Undantagstillstånd utlystes under söndagen och statens ledning följer noga Sandy. Statens katastrofmyndigheter uppmanar invånarna att vara bereda på långvariga strömavbrott, vind- och vattensskador som kan orsaka stor förödelse och ha ett katastrofkit till hands.

Connecticut: All busstrafik är stoppad i staten från midnatt och undantagstillstånd råder sedan söndagen efter beslut av guvernör Dan Malloy.

– Hörrni, det här kan bli tufft – riktigt tufft. Det kan påverka oss på många sätt under en längre period. Snälla ta det på lika stort allvar som vi gör, säger guvernören.

New York: Kollektivtrafiken är stängd och över 370 000 invånare tvångsevakueras på order av borgmästare Bloomberg. Skolor och parker är stängda medan undantagstillståndet råder.

New Jersey: Undantagstillstånd råder och staten var den första att beordra tvångsevakueringar, områden längst ut på kusten ska enligt guvernörens beslut vara tömda senast på söndagseftermiddagen.

– Vi måste förbereda oss på det värsta, säger guvernör Chris Christie. Vägtullarna har öppnats utan avgift för att människor ska kunna fly och alla statliga kontor kommer att vara stängda under måndagen. Kollektivtrafiken ska stängas fram till tidigast måndagnatt.

Pennsylvania: Katastroftillstånd är utlyst av guvernör Tom Corbett inför stormen som på söndagkväll väntas komma med kraftigt regn.

Strömavbrott, översvämningar och stormvindar befaras. Sandy kan till och med föra med sig stora mängder snö i delar av staten.

Delaware: Ett begränsat undantagstillstånd är utlyst. Det betyder att den inte påtvingar körförbud eller stängning av butiker. Kustsamhällen ska vara evakuerad under söndagskvällen då även tillfälliga härbergen ska vara öppna.

Maryland: President Barack Obama utlyste under söndagen undantagstillstånd i staten på grund av de stora mängder regn som väntas. Frivillig evakuering uppmanas av statens myndigheter i kustnära samhällen. Stora strömavbrott som kan beröra hundratusentals kunder befaras till följd av översvämningar och kraftiga vindar.

Tillfälliga härbärgen har öppnats i delar av staten.

District of Columbia: Undantagstillstånd råder och myndighetena förbereder invånarna, företagen och infrastrukturen för Sandy ankomst. Alla offentliga skolor hålls stängda på måndagen.

Virginia: I staten råder undantagstillstånd och särskilda styrkor av polis och militär står bereda. Utsatta vägavsnitt är stängda och stormen har redan fått vice president Joe Biden att ställa in sitt framträdande i staten. Även Romney ställde in ett planerat framträdande.

Flera stora skoldistrikt har meddelat att de stänger sina skolor på måndagen.

North Carolina: Har redan fått känna på Sandys förtrupper i statens yttre kustområden med regn och kraftig vind. Orkanvindar väntas nå staten redan under söndagskvällen. Sandy tros dra förbi NC vid kusten men inte gå in över land men stora områden väntas ändå drabbas.

South Carolina: Häftigt regn är att vänta men statens meteorologer tror att Sandy till stor del kommer att ”missa” South Carolina”, men National Weather Service varnar ändå för att orkanväder kan råda under söndagen.