Ny rapport: ”Minst 33 döda i stormen Sandy”

NYHETER

01.00 i natt slog Sandy till på allvar.

När hon dundrade in över USA:s atlantkust kust blev minst 7 miljoner amerikaner strömlösa.

Vid 17-tiden låg dödssiffran på 33 personer enligt nyhetsbyrån AP.

33 personer uppges ha omkommit av stormen Sandy och dess efterspel.

Och svårigheterna väntas inte avta trots att stormen avtagit i styrka och rört sig norrut. Under tisdagskvällen väntas dödssiffran fortfarande stiga.

Städer under vatten

På tisdagsförmiddagen brast en fördämning i en damm i Moonachi, Bergen County, New Jersey.

– Det var något som inträffade, för inom 30 minuter stod dessa tre städer under 1-1,5 meter under vatten, säger polisen Jeanne Baratta till CNN.

Enligt tidiga medieuppgifter kan 1000-tals behöva evakueras. I städerna Moonachie, Little Ferry and Carlstadt har vattenståndet ökat med 1,5 meter, rapporterar Reuters. I Moonachie finns en husvagnsparkering där de boende klättrat upp på taken för att undkomma vattnet.

Räddningspersonalen använder sig av stora fordon för att kunna ta sig fram genom vattnet och rädda de drabbade.

Kärnkraftverk stängdes av

En av de stater som drabbades värst var New Jersey – där Sandy rullade in med en styrka på 40 meter per ­sekund sent i natt. Då hade Atlantic City plågats av alarmerande höga vattennivåer under hela kvällen – och steg med uppåt fyra meter.

Samtidigt stängdes två av delstatens kärnkraftverk ner.

”På väg rakt mot oss”

I New Jersey befann sig fyra svenskar från Norr­köping. I kuststaden Oceanport väntade Ellinore Torstensson, 21, och hennes pojkvän Sebastian Risberg och deras vänner på att Sandy skulle visa sin fulla kraft.

02.00 i natt hade strömmen gått när en transformator gick sönder och lyste upp området med skarpa blixtar.

– Stormen ska vara på väg rakt mot oss, säger Ellinore.

– En stor gren ramlade just ner och det börjar bli läskigt, hela området är becksvart och vinden ökar i styrka hela tiden.

Tidigare under kvällen gick delstatens guvernör Chris Christie till hårt angrepp mot dem som inte följt hans order att lämna sina hem. Han delade också ut skarp kritik mot borgmästaren i Atlantic City – som han anklagade för att inte ha evakuerat kuststaden.

Får klara natten själva

– Jag kan inte med gott samvete skicka in räddningsarbetare... inte heller kan jag skicka in dem i mörkret, med alla risker de utsätts för. Nu är det ert ansvar att klara natten. Vi kommer inte att kunna hjälpa er innan i morgon bitti, sa han.

I Maryland omkom en person, troligtvis i en trafikolycka orsakad av stormen. I Pennsylvania ska ytterligare en man ha dött när han föll från ett träd. Mannen ska enligt AP ha kapat ­grenar för att förbereda sig inför Sandys ankomst.

Vindhastigheter på uppåt 135 kilometer i timmen piskade in över de barrikaderade kusterna från Washington ända upp till Boston.

Upp till 80 miljoner människor i USA väntas bli ­påverkade av Sandy på ett eller annat sätt. Området där ovädret härjade i natt är ett av USA:s mest tätbefolkade, med storstäder som New York, Washington, Balti­more och Philadelphia.

– Det här är en stor och allvarlig storm som kan få fatala konsekvenser, sa USA:s president Barack Obama.

Rör sig västerut

I dag väntas Sandy röra sig vidare västerut mot Pennsylvania för att sedan fortsätta norrut mot Kanada.

Och ovädret kommer att fortsätta under dagen. Enligt meteorologer kommer vissa regioner att få upp till tre decimeter regn. Kustområden kommer att drabbas av kraftiga flodvågor – i samband med tidvatten upp till 3,5 meter över normalvattenståndet, uppger CNN. Manhattan drabbades av en rekordhög flodvåg på strax över 4 meter.

”Kan bli historisk”

– Omfattningen av skadorna som drabbar den här tätt befolkade regionen kan komma att bli historisk, säger orkanspecialisten Jeff Masters enligt NBC.

Och i dag väntas Sandy förenas med två andra vädersystem – en kallfront från väst och en arktisk luftström. Ett möte som kan ­resultera i en snöstorm av extrema mått.

– Det här är värsta tänkbara scenario, säger Louis ­Uccellini, chef vid vädermyndigheten NOAA, till AP.

I morse var minst 7 miljoner människor utan ström – en siffra som väntas stiga i dag.

Så följer du Sandys framfart

• Håll koll på flygsituationen här.

http://sv.flightaware.com

• Weather Channel rapporterar live.

http://www.weather.com/tv/tvshows/live-stream

• Nyhetskanalen CNN:

http://edition.cnn.com/

• En trasig byggkran på ett lyxbygge på 57:e gatan hänger oroväckande. Det finns en oro för att den ska falla och delar av gatan har stängts av, samtidigt som många har evakuerats från området runt huset. CNN har en kamera på den dinglande kranen.

http://edition.cnn.com/video/flashLive/live.html?stream=3

• Lokala tv-kanalen ABC 7:s rapportering:

http://abclocal.go.com/wabc/livenow?id=8857235