New York-resenärer kan få pengarna tillbaka

NYHETER

Sandy har satt stopp för flygresorna till New York.

Och det är ännu oklart när eller om flygen kan börja köra igen denna vecka.

– Vi väntar just nu på information från amerikanska myndigheter, så vi vet inte vad vi gör i morgon, säger Malin Selander, pressansvarig på SAS.

Samtliga resor till och från New York var inställda under tisdagen. Men flygresor till och från Washington har gått som vanligt till viss del. 

”Avvakta och se”

Planerade flygresenärer till New York har möjlighet att senarelägga sina resor eller få pengarna tillbaka.

– I dagsläget kan vi inte ge någon rekommendation till våra resenärer utan det är bara att avvakta och se. Men vi erbjuder folk som är bokade till i morgon att om de känner oro och vill åka senare vi faktiskt möjligheten att boka om. Vi kan förstå den oro som finns med anledning av Sandy, säger Malin Selander. 

Erbjuds hotellnätter

Amerikaresenärer som strandat i New York på grund av Sandy-stoppet kan hos bland annat Brittish airways, Finnair och KLM boka om sina New York-biljetter. Och eftersom det inte finns några besked om när flygningarna återupptas ombeds resenärer att stanna i staden fram tills besked kommer angående resorna. Resenärer som bokat sina biljetter via SAS kan, i den utsträckning det finns lediga rum, få extra hotellnätter. Detta i enlighet med ett EU-direktiv.

– Det de har rätt till är att få hjälp Det vi har gått ut med är att folk på eget initiativ får ta in på hotell. Och samma sak gäller för amerikaner i Sverige. De har rätt att få ersättning för sina utgifter i väntan tills de kan åka tillbaka, säger Malin Selander.

Pengarna tillbaka

Hos SAS får kunder endast pengarna tillbaka om det visar sig att även morgondagens New York-resor ställs in. Går planen som normalt erbjuds enbart ombokning. 

Beslut om morgondagens flygtrafik väntas komma under den tidiga tisdagskvällen.

Resenärer som är oroliga eller vill ha information om specifika New York-flighter ombeds kontakta sin resebyrå eller flygbolaget som biljetterna är bokade hos.