Hittade Hitlerdocka efter grannbråk

Foto: MINA B SVEEN/TOTENS BLAD
Peter Wilhelm Fassbender: Det är rasistiskt - och väldigt hotfullt.
NYHETER

Häcken har skapat storbråk mellan grannarna i norska Toten.

Nu har konflikten trappats upp - med en Hitlerdocka fylld med hot.

– Vi tänker inte låta oss skrämmas, säger tyske Peter Wilhem Fassbender.

Peter Wilhelm Fassbender flyttade till Norge från Tyskland för elva år sedan.

Fram till nyligen har det mesta varit frid och fröjd. Här om dagen möttes han däremot av en minst sagt obehaglig överraskning i trädgården.

Någon hade placerat ut en pappfigur som föreställde honom själv - prydd med Hitlermustasch och hakkors.

På dockan fann en skylt med texten "Förut hette jag Fassbender, nu heter jag Hitler. Ner med häcken och staketet innan vi andra ordnar detta. Din vrånge man."

Grannarna rasande över häckhöjden

– Det är rasistiskt och väldigt hotfullt. Men vi kommer inte låta oss skrämmas, säger Fassbender till lokaltidningen Totens Blad, skriver norska VG.

Upprinnelsen till grannkonflikten är höjden på den häck som sträcker sig runt Fassbenders hus. Grannarna är rasande över att häcken ger dålig sikt i en vägkorsning, menar han.

Vissa står däremot på hans sida.

– Det är groteskt och fruktansvärt. Vi tar starkt avstånd från sådana här trakasserier, säger grannen Aage Nordengen enligt VG.

"Detta kan vi inte tolerera"

Ordföranden i Östra Totens kommun ser allvarligt på det hela.

– Det här hör inte hemma i vårt samhälle. Att använda symboler som är förknippade med det grymmaste som skedde under andra världskriget kan vi inte tolerera, säger Hans Seierstad enligt VG.

Tidigare har hotfulla affischer hängts upp runt Fassbender hus. Nu har han fått nog av trakasserierna och polisanmält händelserna.