Häxan Sandy har förstört New York

NYHETER

NEW YORK. Vi vaknade i ett nytt New York igår, deformerat av elaka häxan Sandy.

Nu undrar alla när världens huvudstad blir sig själv igen.

Det kan dessvärre dröja.

Per Bjurman.

Sandy, enligt borgmästaren Michael Bloomberg den värsta storm som någonsin drabbat New York, har dragit vidare.

Efter sig har hon lämnat sig en ny stad – en förvriden version av den vi bodde i så sent som i måndags förmiddag.

Värst är situationen utanför själva stadskärnan, på Long Island och i New Jersey-städerna närmast Manhattan på andra sidan Hudson-floden – till exempel Hoboken, Jersey City och Little Ferry.

Där satt människor mer eller mindre fångade i sina hus och lägenheter medan gatorna utanför i praktiken var förvandlade till förlängningar av Atlanten och Hudson River.

På själva Manhattan drog sig vattenmassorna på de flesta håll tillbaka under tisdagsmorgonen, men inte heller den världsberömda ön gick att känna igen.

Hela södra halvan av stan, i öster så långt upp som till 39:e gatan, saknade under tisdagen fortfarande el och låg helt mörk och öde, enligt mångas farhågor som ett enda stort lockbete för plundringsgäng och andra kriminella.

Och så kommer det att fortsätta se ut i åtminstone några dagar, varnar myndigheterna. Först till helgen lär områden som Battery Park, Lower East Side, The Village och Soho ha ström igen.

Dessutom är tunnelbanan fortfarande utslagen, vilket gör det extremt svårt  för de som jobbar inne i stan men inte bor här – och de är otaliga – att ta sig till arbetet.

Det märktes i natt även i Midtown, där elen var på och alla försökte låtsas som att det var som vanligt. Vi var för få, för många av de som grundmaterian i stadens kontext saknades.

Dessvärre är t-banetunnlarna under East River, mellan Manhattan och Brooklyn respektive Queens, så svårt översvämmade att det förmodligen inte kan tas i bruk förrän om flera veckor. Istället ska gratisbussar sättas in, men de kommer omöjligen att kunna serva alla.

Så vi lär få vänta innan New York känns som New York igen.