Obama har anlänt katastrofområdet

NYHETER

Dödsiffran efter orkanen Sandy stiger - minst 64 människor har rapporterats döda i USA och Kanada.

I kväll landade president Barack Obama i det sargade New Jersey.

Tillsammans med guvernören Chris Christie ska han nu bilda sig en uppfattning om skadeläget.

President Obama beskrev under gårdagen Sandys framfart som "hjärtskärande för nationen". För tredje dagen i rad avbryter han sin presidentkampanj och vid 18.15, svensk tid, anlände han New Jersey. Delstaten drabbades hårt av stormens framfart och Obama ska nu försöka få en uppfattning om de enorma skador stormen orsakat. Dödssiffran efter katastrofen fortsätter samtidigt att stiga. Enligt Reuterns har mist 64 dödsoffer rapporterats i USA. Många har dödats av träd och grenar som dragits ner i stormens framfart.

Med Haiti och andra delar av Västindien inräknat har stormen totalt skördat 118 liv.

Beröm för katastrofhanteringen

Republikanen Christie, som ställt sig bakom Obamas motståndare Mitt Romney i presidentvalet, berömde på tisdagen presidentens och de federala myndigheternas hantering av katastrofen.

– Den federala regeringens gensvar har varit toppen. Jag talade vid midnatt personligen med presidenten i telefon, sade Christie i NBC:s program Today.

Ska besöka stormdrabbade områden

Det faktum att Obama och Christie tillsammans ska besöka stormdrabbade områden väckte uppmärksamhet, eftersom Christie inte är vilken republikansk guvernör som helst. Han är förhållandevis ung, 50 år, och har pekats ut som möjlig presidentkandidat redan 2016 om Mitt Romney förlorar valet i nästa vecka. Han var en av huvudtalarna vid Republikanernas konvent och ledde partiets kritik mot Barack Obama. På frågan varför han nu öser beröm över presidenten, en vecka före valet, svarade Christie:

– Om ni tror att jag just nu bryr mig ett skvatt om presidentvalspolitik så känner ni inte mig, sade han.

TT/Aftonbladet