Chris Christie – guvernören som blev stormkänd

Foto: MER EVANS/AP
Chris Christie var en populär kandidat till att utmana Obama i förra året presidentval, men tackade nej. Istället hyllade han presidentens ledarskap under stormen – och ökade sina egna chanser att efterträda honom.
NYHETER

Republikanen twittrade att förödelsen i New Jersey var det ”värsta han sett”.

Den rättframma guvernören berömde den demokratiske presidentens agerande efter Sandy.

– Den federala regeringens gensvar har varit toppen. Jag talade vid midnatt personligen med presidenten i telefon, sade Christie i NBC:s program Today.

När president Barack Obama kommer till Atlantic City klockan ett, lokal tid, möter Chris Christie, 50, upp honom. Att han som republikansk guvernör möter demokraternas president mitt under presidentvalskampanjen är inget som han lägger större vikt vid.

– Jag har ett jobb att göra här i New Jersey som är så mycket större än presidentpolitiken, och jag kunde inte bry mig mindre om den grejen. Jag har ett jobb att göra. Jag har 2,4 miljoner människor som är utan el. Jag har förödelse vid Jersey Shore. Jag har översvämning i den norra delen av min stat. Om du tror att jag bryr mig om presidentvalet, då känner du inte mig.

Och Christies icke-politiska budskap beskrivs av en ledarskribent på Washington Post som ärligt och äkta.

Besviken på borgmästaren

Och Chris Christie är inte vilken republikansk guvernör som helst. Sedan han valdes 2009 har den unge guvernör gjort sig känd och omtyckt för sitt rättframma sätt och stridslystna framtoning. När han var statsåklagare i New Jersey från 2000 till 2009 drog han i gång stora korruptionsutredningar och åtalade politiker och tjänstemän från båda partier.

Efter Sandy har Christie kritiserat Lorenzo Langfords, demokraternas borgmästare i Atlantic City, för att han sagt att folk inte behövde evakuera innan stormen.

– Jag mår dåligt över de människor i Atlantic City som lyssnade på honom och som tog skydd där, har han sagt till NBC Today.

Uttalandet har borgmästaren avfärdat som ”felinformerat och oklokt” och ett sätt att plocka politiska poänger. Men guvernören är fortfarande besviken:

– Jag har ingen fejd med den killen, men jag önskar bara att han gjorde sitt jobb.

Kämpar med vikten

Men han har också blivit känd för sin övervikt, något som komikern Jimmy Kimmel skämtat om under en middag i Vita huset.

– Ni vet, de säger ju att det i varje guvernör finns det en president som kämpar för att komma ut. Chris Christies fall är det enda där du fortfarande kan höra honom skrika.

Även om guvernören själv har en distanserad syn på sin vikt har han en intervju med ABC News sagt att det är svårt för honom. Han berättar att han under 30 år har kämpat med maten och att han under senare år tagit hjälp av en personlig tränare. 

– Om jag kan bli bättre vore det toppen för mig och min familj och för de medborgare som gillar mig... men det är något som inte är så lätt. Om det var det hade jag redan fixat det.

Säker på seger

Om Mitt Romney förlorar valet nästa vecka är Christie redan nu en förhandsfavorit till 2016. Han var för övrigt favorit redan till detta val, men han tackade nej.

– Jag är bara en kille från Jersey som har folk runt om sig som vill att han ska ställa upp i presidentvalet. Jag är överväldigad. Jag vill bara inte göra det, sade han då.

Fast samtidigt som han är övertygad om att han inte vill ställa upp har han även sagt:

– Jag vet redan att jag skulle kunna vinna.