Katastrofläge i Karibien efter Sandy

1 av 4 | Foto: AP
Översvämningar i La Plaine, Haiti.
NYHETER

Ögonen har de senaste dagarna varit på USA efter att Sandy svept över landets östkust.

Men i Karibien har runt 70 dödsfall rapporterats – samtidigt som en humanitär katastrof väntas i redan krisdrabbade Haiti.

– Vi kommer att drabbas av hungersnöd inom kort, säger Kerchner Toussaint.

Haiti drabbades för två år sedan av en omfattande jordbävning som försatte landet i en humanitär katastrof.

Och situationen var inte på något vis över då superstormen Sandy brakade in över landets redan plågade befolkning.

Hundratusentals hemlösa

Flera hundratusen uppges fortfarande bo i provisoriska tältläger efter jordbävningen – och efter tre dagar av drypande skyfall är nu läget katastrofartat.

Minst 52 liv rapporteras ha krävts på Haiti, och i huvudstaden Port-au-Prince ska omkring 200,000 människor ha blivit hemlösa.

Men förmodligen är dessa siffror i underkant då infrastruktur och kommunikation i landet sedan tidigare är satt ur spel.

FN har nu gått ut och varnat om den hunger- och färskvattenkris som Haitis befolkning nu står inför.

Samtidigt rapporteras fall av kolera när latrinförorenat vatten sprids i de större städerna. 86 nya fall av sjukdomen har rapporterats bara i huvudstaden.

"Stormen tog allt"

Premiärministern Laurent Lamothe meddelade tidigare i veckan att "stormen tog allt" – och det är svårt att argumentera emot det uttalandet när rapporter från stormen nu börjar strömma in.

– Hela södra Haiti ligger under vatten, berättar han för AP och förklarar att landet nu kommer att ansöka om katastrofhjälp.

Skördar har regnat bort, och de fruktträd som burit frukt har spolats i väg, vilket kommenteras i dystra ordalag av borgmästaren Kerchner Toussaint i Abricot, i den södra delen av landet. 

Han beskriver orkanens framfart som en jordbrukskatastrof som "kommer bli en svältkatastrof", då 70 procent av skördarna i regionen ska ha förstörts.

Talas om svältkatastrof

– Vi kommer att drabbas av hungersnöd inom kort, det är en skördemässig katastrof, säger Toussaint enligt AP.

Styrande i Haiti trodde länge att stormen skulle passera förbi landet, och i stället slå hårt mot Jamaica och Kuba, vilket gjort att förberedelserna i det redan sargade landet var undermåliga.

Sammanlagt ska stormen har krävt 70 liv över Karibien, en siffra som förväntas stiga allt eftersom mer otillgängliga områden nås av hjälpaktioner.

Elva personer uppges ha dött på Kuba – innan Sandy ställde in siktet på den amerikanska östkusten.