Våldtog patient – utbildar i patientsäkerhet

1 av 4 | Foto: KRISTER HANSSON
Carl Troilius dömdes i Malmö till fyra års fängelse för våldtäkt.
NYHETER

Före detta läkaren Carl Troilius, 58, dömdes för att ha drogat och våldtagit en patient.

Nu erbjuder han utbildning i patientsäkerhet och kirurgi och jobbar samtidigt på en fransk plastikkirurgimottagning.

– Alla människor har rätt att börja om i livet igen efter avtjänat straff, säger han till Aftonbladet.

För fem år sedan dömdes den före detta plastikkirurgen Carl Troilius, 58, för grov våldtäkt på sin sons då 24-åriga ex-flickvän. Enligt domen drogade han ner kvinnan och våldtog henne under en konsultation inför en bröstförstoring.

– Det värsta var att jag inte hade en chans att försvara mig. Hade jag blivit våldtagen på gatan hade jag kunnat skrika, sparka och riva, sa kvinnan under rättegången.

Utbildar i patientsäkerhet

Nu arbetar Troilius, som sedan dess har bytt efternamn, för att återuppta sin läkarkarriär igen. På sin hemsida erbjuder han under titeln ”doktor” bland annat ”hands on”-utbildningar i plastikkirurgi:

”Jag kommer att vara med dig, boka så många patienter som möjligt, både för samråd, för att diskutera indikationer, men naturligtvis främst för kirurgi för att ge dig så mycket träning som möjligt”, skriver han.

– Jag har ägnat mig åt undervisning de sista tjugo åren. Det är inget nytt, säger han.

På samma hemsida erbjuds också utbildning i patientsäkerhet. Ser du inget märkligt i att utbilda i patientsäkerhet när du själv har dömts för grov våldtäkt på en patient?

– Jag tror inte att det står så, att det är patientsäkerhet. Det syftar till något annat. Jag kan inte riktigt dra mig till minnes vad det kan vara för något.

Det står att ni utbildar personal i patientsäkerhet.

– Om det står under ”Personal” så handlar det till exempel om att lägga upp rutiner för återbesök. Så att patienterna får komma på återbesök i tid. Och vem som tar hand om samtal från patienter, säger Carl Troilius.

Kämpar för att bli läkare

Just nu befinner sig Troilius i en process med Socialstyrelsen för att återfå läkarlegitimationen. Socialstyrelsen har avslagit begäran och nyligen gjorde Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) samma bedömning.

– Man ska ha kommit till rätta med den situation som föranledde beslutet. Han har argumenterat för att han har gjort det. Men vi tycker inte att han har visat att han är lämplig, säger Ingela Eckerberg, jurist på HSAN.

Carl Troilius har nu överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

I sitt överklagande har han bland annat åberopat ett intyg från en fransk plastikkirurg, Catherine Bergeret Galley. Bergeret Galley och Troilius är vänner sedan länge och i februari 2008 kunde Aftonbladet avslöja hur hon anlitat privatspanare för att förfölja Troilius våldtäktsoffer nere i Monaco. Syftet var att svärta ner kvinnans rykte och på så sätt rentvå Troilius.

Stor patientkontakt

I intyget beskriver Bergeret Galley hur Trolius har arbetat hos henne som assistent sedan frisläppandet 2010. Hon uppger att han har mycket stor patientkontakt och tar hand om dem både före och efter operationerna samt när hon själv inte är anträffbar. Hon uppger också att de opererar tillsammans och att de har utvecklat en ny metod för bröstförstoring. Och bedömer att han är en ”utmärkt och kompetent kirurg”.

Men Carl Troilius tonar själv ner sin roll på den franska plastikkirurgikliniken.

– Det är hon som har utvecklat de där metoderna för bröstförstoring. Det behövs alltid någon som assisterar. Det behövs någon som hanterar webbsajten, pappershanteringen och bokföringen. Det är mycket mer än patientkontakt som behövs göras för att ett kontor ska fungera, säger han.

Kan du förstå att Socialstyrelsen och HSAN inte tycker att du är lämplig att arbeta som läkare?

– Jo, jag kan mycket väl förstå att man drar den slutsatsen. Men indragandet av legitimationen är inte ett straff utan det är en åtgärd som görs om personen är lämplig eller inte. Straffet är avtjänat och jag har dömts mot mitt nekande men jag har likfullt ändå avtjänat straffet. Och om man ska följa svensk rättspraxis så ska alla människor ha rätt att börja om i livet igen efter avtjänat straff.

Varning till franska myndigheter

Beskedet att Carl Troilius är verksam i Frankrike har fått svenska myndigheter att reagera. Den 30 augusti i år skickade de en varning till franska myndigheter.

– Vad jag minns så har de bara svarat att han inte finns registrerad som läkare, säger Helena Scarabin, jusrist på Socialstyrelsen.

Någon möjlighet för svenska myndigheter att agera finns i nuläget inte.

– Jag har inte sett underlaget. Men vad jag förstår så gäller det att han skulle bedriva yrkesverksamhet i Frankrike och då är det franska myndigheter som får sköta det, säger Scarabin.

ARTIKELN HANDLAR OM