Föll handlöst mellan hustaken – Robert, 19, kunde dött

Spelade in en "Parkour-film"

NYHETER

Här faller Robert Stafsing, 19, sju meter mellan hustaken.

Sista hoppet för dagen höll på att sluta i katastrof.

– Jag kommer fortsätta att träna parkour. Det kan se helt sjukt ut när man ramlar från ett hustak och nästan slår ihjäl sig. Men det är inte det som är meningen, säger Robert.

Den 22 september är Robert Stafsing, 19, och två vänner ute och filmar Robert när han gör en massa stunts i ett bostadsområde i Kungsbacka utanför Göteborg.

Allting går bra tills Robert ska göra det sista hoppet mellan två hustak.

Robert halkar. Han landar med huvudet före rätt in i takkanten och faller sju meter ner på asfalten.

Allvarligt skadad i ansiktet

Robert körs akut till sjukhuset. Han drabbas av flera allvarliga frakturer i ansiktet.

Men Robert har änglavakt. Efter två veckor på sjukhuset skrivs han ut. I dag säger läkarna att Robert kommer att bli helt återställd.

– Nu har jag mest lite ont i huvudet och jag kan bli lite snurrig. Men det är inte jättefarligt, säger han.

Själv minns han bara fragment av olyckan.

– Jag har tappat minnet från ungefär en vecka innan hoppet.

Robert tillhör extremsport-gruppen "GBGX3M." I gruppen är Robert den som utövar parkour.

Ta sig över hinder i stadsmiljö

I parkour ska man träna på att ta sig över fysiska och mentala hinder, ofta i stadsmiljö, för att samtidigt bli bättre på att klara av problem i sin vardag.

Det kan vara att man försöker gå balansgång på en stång utan att trilla ner eller springa upp för en skidbacke, säger parkourinstruktören Martin Svenselius som inte själv har sett filmen på Robert.

– Parkour är mest känt för galna hopp och volter på hustak som läggs upp på Youtube. Men volterna fyller egentligen inget syfte, säger han och fortsätter:

– Parkour är farligt om man har alldeles för bråttom, precis som andra sporter. Om man börjar göra för stora grejer för tidigt kommer man att skada sig.

Tänker fortsätta med sporten

Robert Stafsing hade hållit på med parkour i sex år innan den allvarliga olyckan var framme. Hoppet som gick snett har han klarat av förut och han har inga planer på att sluta med sporten.

– Jag kommer fortsätta att träna parkour. Det kan se helt sjukt ut när man ramlar från ett hustak och nästan slår ihjäl sig. Men det är inte det som är meningen. I vanliga fall händer det inte sådant här inom parkour, säger Robert.

FAKTA

Det här är Parkour:

Parkour är kroppsövningar som bygger på snabb och effektiv förflyttning samt forcering av hinder med endast den egna kroppen som hjälpmedel

Parkour utövas oftast i befintliga stadsmiljöer, där murar, husfasader och andra hinder forceras med bland annat löpning, hopp, klättring och balansering.

Parkour har även karaktären av mental övning i att ta kontroll över en pressad situation men samtidigt vara medveten om sina begränsningar.

Det finns inga tävlingsmoment i Parkour och det finns inga krav på prestation.

Källa: www.ne.se och www.parkouracademy.se