Barnen slängdes av tåget

Mamma Nara: ”Det var väldigt kallt för de små”

Foto: PRIVAT
De fyra barnen kastades av tåget i Tierp.
NYHETER

Tillsammans med sin mamma skulle de fem syskonen ta tåget hem till Gävle.

Men mamma Nara Karlsson blev kvar på perrongen och barnen åkte i väg – utan sina färdbevis.

I Tierp slängdes syskonen av tåget.

– Att de slängde ut barn under sju år i novembermörkret sådär gör mig riktigt besviken, säger Nara Karlsson.

Nara Karlsson, 33, hade varit med sina fem barn i Göteborg när det i torsdags var dags att ta tåget hem igen.

I Upplands Väsby skulle de hoppa på Upptåget mot Gävle.

Stod kvar på perrongen

Nara lämnade barnen, 1 år, 3 år, 5 år och 7 år med deras 18-åriga storasyster vid tåget och sprang för att köpa biljetter.

– Det var många där som hjälpte dem att komma på tåget. Jag hade fem minuter på mig och trodde att jag skulle hinna, säger Nara Karlsson till Aftonbladet.

Men Nara missade tåget. Hon ringde till sin äldsta dotter och sa att de inte skulle kliva av utan fortsätta till Gävle där deras pappa skulle möta dem.

Efter en stund ringde dottern upp igen och berättade att hon och de fyra barnen tvingades kliva av tåget. Nara fick då själv prata med tågvärdinnan.

– Jag försökte bad henne att barnen skulle få åka med till Gävle där deras pappa väntade och kunde betala, men hon sa att de måste ha biljetter.

Fick kliva av i Tierp

Med sig på tåget hade syskonen två resväskor och en barnvagn.

– Min äldsta dotter fick bära på allt, och det blev för mycket för henne. Barnen är för små, busiga och vet inte vad som är farligt. Hon kan inte springa efter dem.

I Tierp fick de fem syskonen kliva av tåget. Mamma Nara anlände en halvtimme efter barnen.

– De mådde bra, men det var väldigt kallt för de små. De hade inte tillräckligt med kläder för att vänta ute så länge.

Upplands Lokaltrafik, som kör Upptåget, ringde för att be om ursäkt och betalade en taxi så att familjen kunde komma hem.

”Riktigt besviken”

– Jag tycker inte att man kan behandla barn så där. De kunde ha löst det på ett annat sätt. Om de hade varit äldre så hade det varit en helt annan sak, men att de slängde ut fyra barn under sju år i novembermörkret sådär gör mig riktigt besviken, säger Nara Karlsson.

På Upplands Lokaltrafik tycker man inte att något fel har begåtts.

– Om vi hade struntat i allt tycker jag att vi hade agerat väldigt fel. Nu försökte vi i dialog med föräldrarna hitta en lösning. Den som reser ska ha giltig biljett. Sedan när det gäller barn har personalen handlingsfrihet att gå utanför regelverket om det är den bästa lösningen, säger Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik, till Gefle Dagblad.