Rebeller intar Assads flygbas

Mellanösternexpert: "Oerhörd fördel för oppositionen"

1 av 5 | Foto: wikipedia
Grönt: Områden som kontrolleras av regimen. Brunt: Områden som kontrolleras av rebellerna. Blått: Områden där strider rasar mellan rebeller och regeringsstyrkor.
NYHETER

Hårda strider rasar nu i provinsen Idlib i nordvästra Syrien.

Rebeller har inlett en offensiv för att inta flygbasen i Taftanaz som normalt används för att skicka stridsflyg mot rebellkontrollerade områden.

– Om oppositionen lyckas här är det en väldigt stor och viktig fördel för dem, säger Per Jönsson, Mellanösternexpert.

Under lördagsförmiddagen inleddes en omfattande offensiv för att inta flygbasen Taftanaz i nordvästra Syrien, uppger AFP.

Uppgifterna kommer från aktivistgruppen Syriska revolutionens generalkommission och enligt det Syriska människorättsobservatoriet rasar nu hårda strider i området där rebellerna haft framgångar de senaste dagarna. Flygbasen i Taftanaz, som ligger i provinsen Idlib, har använts av regeringen för att skicka stridsflyg mot rebellkontrollerade områden.

Hämnd för flygattacker

Tidigt på lördagsmorgonen uppges också en officer ha dödats och åtta rebeller skadats i andra flygattacker i området.

Anledningen till attacken anses vara Assad-styrkornas omfattande flygangrepp mot rebellkontrollerade områden den senaste tiden. Flera bombningar har rapporterats även från Damaskus utkanter.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet dödades 21 soldater i staden Douma nordost om Damaskus på fredagseftermiddagen. Attackerna riktades då mot ett sjukhus, en polisstation och en kommunal byggnad.

Enorma framsteg för oppositionen

Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet, bedömer offensiven mot flygbasen som en stor framgång för rebellstyrkorna.

Attackerna från luften, med bomber och kulsprutor, har varit Assadregimens huvudsakliga taktik sedan i somras.

– Utan flygbaser kan inte president Assad använda sin huvudsakliga taktik just nu – att bomba från luften. Regimen har haft stora problem sedan rebellerna blev allt skickligare i striderna på marken, säger han.

Flygbaserna är alltså oerhört viktiga för Assad-regimen just nu.

– Om rebellerna lyckas inta flygbasen är det en oerhört stor framgång för dem. Även om det finns flera flygbaser i Syrien hindrar det regimen från att operera i ett stort område. Det räcker egentligen med att de förstör den för att den inte ska gå att använda, säger Per Jönsson.

Kan det vara avgörande för striderna?

– Nej, inte avgörande. Men det är en väldigt stor och viktig fördel för oppositionen.

Attacken har filmats

Enligt de senaste uppgifterna från nyhetsbyrån AFP har attacken filmats. En video som lagts ut på nätet visar att åtta bataljoner deltog i offensiven mot flygbasen, däribland islamistgruppen Al-Nusra Front. Klippen visar också hur området beskjuts av missiler och automateld.