Elöverkänslig överklagar om strålningsfri zon

Vill minska strålning från tv- och mobilmaster

NYHETER

Förra året riskerade delar av Mora kommun få sitt mobilnät utslaget för att inrätta en strålningsfri zon – men aktionen stoppades.

Bakom förslaget stod elallergikern Dan Bengtsson som nu överklagat beslutet.

– Det är viktigt att man ändå tittar på det, säger Hans Nalbom, ordförande i Mora-Orsa miljönämnd.

I Mora kommun bor Dan Bengtsson med sin fru Kristina.

Ett par som skapat mycket rabalder i hembygden.

Förra året lyckades mannen nästan med att på egen hand slå ut mobilnätet i delar av kommunen för att inrätta en strålningsfri zon kring hans hus.

Dan Bengtsson, en tidigare elingenjör för ett kraftaktiebolag, lider nämligen av den ifrågasatta åkomman elallergi – något som i hans fall leder till huvudvärk, ryggproblem och stickningar i hjärtat.

Ville sänka gränsvärdet

I ett förslag som Bengtsson komponerade till Mora kommun skulle effekttätheten kring parets bostad inte få överstiga 50 nanowatt per kvadratmeter. Normalt ligger den på 500 000 nanowatt per kvadratmeter i Sverige.

Sverige har ett gränsvärde för strålning från mobiltelefonmaster på 10 watt per kvadratmeter.

Gränsvärdet skulle med andra ord sänkas till en nivå som är två miljarder gånger lägre än i övriga Sverige.

Men idén om ett strålningsfritt område dog ut efter att länsstyrelsen och miljönämnden efter mycket om och men satte ner foten – och stoppade förslaget.

Överklagar beslutet

Kommunen var däremot med på noterna när ärendet först dök upp för sex år sedan.

Redan 2006 skickade Bengtsson in ett medborgarförslag till kommunen, för att få till en strålningsfri zon i Venjan, något som då mottogs med intresse:

– Vi jobbar enligt försiktighetsprincipen och ser det här som ett bra förslag, sa miljönämndsordförande Hans Nalbom tidigare till Aftonbladet.

Men längre än så gick det inte.

Nu har Dan Bengtsson överklagat till Mark- och miljödomstolen, och uppger i sin överklagan att ett antal viktiga frågor om strålningen lämnats obesvarade.

Följer ärendet

När Aftonbladet når Hans Nahlbom, ordförande i Mora-Orsa miljönämnd, har han ännu inte hört talas om Bengtssons överklagan – men särskilt förskräckt verkar han inte.

– Det kommer ju rapporter varje dag om surfplattor och mobiltelefoner, så man vet inte riktigt vad man ska tro, säger han och tillägger:

– Jag tycker fortfarande att man ska använda försiktighetsprincipen, men jag ska undersöka det där.

Nahlbom vill inte gå in närmare i själva ärendet innan han hunnit titta igenom överklagan, men säger att han följer de rapporter som har koppling till fenomenet.

"Viktigt att man tittar på det"

– Man kan väl säga att vi följer ärendet, så mycket kan man säga i alla fall. Det händer ju saker och ting runt om i världen som gör att man inte bara kan förkasta allt här i livet. Det finns ju en domstol någonstans som har sagt att mobiltelefoner faktiskt orsakar tumörer, det gör ju att man borde titta på det även i Sverige, hur följer Socialstyrelsen det här till exempel? Det är viktigt att man ändå tittar på det, menar han. 

Sina uttalanden vill han däremot bara göra som privatperson, även om han är säker på att kollegorna i nämnden skulle stå bakom honom.

– Jag säger det som privatperson, faktiskt. Men jag står för det jag säger, konstaterar Nahlbom.