Flyttade 103 mil – och fick sparken

”Jag är fortfarande i chock”

NYHETER

Arbetslöse Henrik Nordh, 45, flyttade över hundra mil för en halvårslång anställning.

Men efter bara ett par veckor blev han uppsagd.

– Vi hade dragit upp alla familjerötter, det är ett oerhört slag både ekonomiskt och psykiskt.

Foto: Joachim Nywall
Bröt armen Henrik Nordh och hustrun Pia Sturm Nordh flyttade över 100 mil för ett jobbs skull. När Henrik efter tre veckor bröt armen blev han uppsagd på grund av arbetsbrist.

Henrik Nordh, 45, hade jobbat i 26 år på Saab i Trollhättan när företaget gick i konkurs, skriver Västerbottens-Kuriren.

Under ett halvår sökte han över 200 jobb innan han till slut fick napp:

Bemanningsföretaget Lernia sökte folk att hyra ut till en industri i Lycksele.

– Det var en visstidsanställning på sex månader där jag skulle hyras ut till Hedlunda industri. Jag blev väldigt glad, säger Henrik till Aftonbladet.

Blev uppsagd

På grund av den stora omställningen hörde han sig flera gånger för att höra om hur det skulle bli när anställningen tog slut, berättar han.

– De sa med tanke på dina meriter och referenser är det inget problem.

Enligt Henrik uppgav Lernia att Hedlunda industri skulle expandera och nyanställa och att det i annat fall kunde bli en fast anställning på Lernia.

I början av hösten tog han och hustrun Pia Sturm Nordh med sig sina husdjur och flyttade de 103 milen norrut – från Brålanda norr om Trollhättan till Granö i Västerbotten.

Men efter knappt tre veckor bröt Henrik handleden.

Han ringde både Lernia och Hedlunda industri och berättade vad som hänt.

– De sa bara att det är sådant som händer, det var inga bekymmer då. När jag hade varit hos läkaren skulle jag till Lernia för att lämna intyg på att jag skulle vara sjukskriven i fyra veckor, då fick jag veta att jag var uppsagd.

Bemanningsföretaget hänvisade till arbetsbrist.

"Det var fruktansvärt"

– Samtidigt sökte Hedlunda industri folk via sin egen hemsida och bara någon dag senare sökte Lernia folk till Hedlunda. Det var fruktansvärt. Jag är fortfarande i chock.

Hittar Henrik inget nytt jobb tvingas han leva på a-kassan igen.

– Vi kommer inte att ha råd med det. Vi har dragit på oss lån både när Saablönerna uteblev och för att flytta.

Från facket kommer han inte kunna få någon hjälp ­eftersom han var visstids­anställd och därmed inte omfattas av lagen om anställningsskydd, enligt Billy Moström, ombudsman på IF Metall i Umeå.

Mikael Andersson, presschef på Lernia, säger att företagets konsult i Lycksele flera gånger varit i kontakt med Henrik sedan uppsägningsbeskedet.

– Jag kan förstå hur han känner, det är speciellt ledsamt att det är en serie av händelser som spelat in i det här. Det var ett ganska specifikt jobb han fick och den positionen drogs in. Det går aldrig att garantera någonting, särskilt inte i industrin där det går upp och ner. Vi får vara försiktiga med att uttala oss om chanser, säger han.

– Så fort han är tillbaka från sin sjukskrivning tar vi tag i situationen igen och ser om vi kan matcha hans kompetens mot andra uppdrag.

ARTIKELN HANDLAR OM