New York evakuerar för ny storm

Foto: AFP
NYHETER

Monsterstormen Sandy spred förödelse över Manhattan – nu hotas New York av nästa oväder.

Borgmästare Michael Bloomberg stängde på tisdagen alla parker och stränder i minst ett dygn på grund av ovädret.

Som också väntas drabba sargade grannstaten New Jersey hårt.

Områden í New York och New Jersey som slogs i spillror av Sandy tvingas nu förberedda sig på en nästa storm som drar in nordöst ifrån.

Enligt amerikanska National Weather Institute väntas ovädret dra in i morgon med stormbyar med hastigheter uppmot 80 kilometer i timmen.

– Vindarna kan ta ner trädgrenar som är veka efter Sandys framfart och orsaka ännu fler strömavbrott, säger meterologen Lauren Nash till AP.

Evakuerar

Borgmästaren i New York Michael Bloomberg uppmanande invånarna i lågt belägna strandnära området att evakuera, områden som fortfarande är långt ifrån att hämta sig från Sandy.

Samtidigt meddelade han att alla stadens parker och stränder kommer att vara stängda från onsdagförmiddag och ett dygn framöver.

United Airlines ställer också in sina flygningar till och från New Yorkområdet på grund av den nya storm som är på väg.

Beslutet påverkar flygplatserna JFK, La Guardia i delstaten New York och Newark i New Jersey. Hur många flygningar som berörs var oklart.

– Vi ställer in det mesta av verksamheten från lunchtid på onsdagen till lunchtid på torsdagen, sade Uniteds talesman Charles Hobart.

Bruce Alco, 51, i Rockaway Beach har fortfarande inte återfått strömmen efter Sandy och han var orolig över hur de skulle klara av ytterligare en storm.

– Ingen trodde att den förra stormen skulle bli så allvarlig som den blev, och titta vad som hände. Även om den nya stormen är mildare kanske den gör mer skada eftersom infrastrukturen redan är försvagad, säger han till AP.

– Det finns en känsla av onda aningar och rädsla.

”Inget vi kan göra”

New Yorks guvernör Andrew Cuomo varnade tidigare för att den nya stormen kan vara på väg mot hans delstat och grannstaten New Jersey, som båda fortfarande försöker hämta sig efter orkanen Sandy.

New Jerseys guvernör Chris Christie varnade att invånare längs kusten som just fått tillbaka strömmen kan bli utan igen och att insatserna för reparera skadorna efter Sandy kan försenas.

– Det finns inget vi kan göra för att stoppa stormarna, sa han uppgivet under en presskonferens skriver AP.

Vissa översvämmningar väntas också i de områden där skyddsvallarna spolats bort efter Sandy, i New Jerseys västra delar väntas dessutom större mängder snö.

Komplicerar situationen

Under tisdagen kom uppgifter om att stormen kanske inte blir så allvarlig som förväntat över land, med mindre regn och svagare stormvindar man beräknat.

Men efter Sandy vågar ingen chansa.

– Stormen är enligt prognosen en allvarlig storm. Den kan slå mot samhällen som fortfarande är utan ström och vissa som fortfarande är översvämmade, det komplicerar situationen, säger New Yorks guvernör Andrew Cuomo till AP.