Marijuana lagligt i Colorado

NYHETER

Marijuana legaliseras i Colorado och Washington.

Och homosexuella har fått rätt att gifta sig i Maine och Maryland.

I Kalifornien får fortfarande 720 fångar vänta på avrättning.

I de tre delstaterna Washington, Oregon och Colorado folkomröstade väljare om legaliseringen av Marijuana.

Förslaget innebär att vuxna få ha och använda små mängder marijuana. I Oregon röstade väljarna nej. Men i Colorado och delstaten Washington har väljarna röstat för förslaget och marijuana legaliseras.

– Väljarna har sagt sitt och vi måste respektera deras vilja, säger Colorados guvernör John Hickenlooper.

”Hundra miljoner”

I Colorado får personer över 21 använda och inneha 28 gram marijuana, men bara hemma. Delstaten Washingtons marijuanalagförslag innebär ett att ett system införs där myndigheterna kan övervaka allt från odlingen till försäljningen. Vuxna personer kan köpa upp till 28 gram marijuana.

Legaliseringen av marijuana beräknas inbringa över hundra miljoner dollar om året, men handeln kan komma i gång först när lagstiftningen är klar.

Ja till samkönade

Maine, Maryland, Washington, och Minnesota folkomröstade de kring homosexuellas rätt att gifta sig. I Maine och Maryland röstade väljarna för förslaget, de blir de sjunde respektive de åttonde delstaterna att rösta för förslaget.

– Nu kan det åtagande som homosexuella par har gjort i sina liv respekteras jämlikt i lag, firas av nära och kära och det kan kallas vad det är: äktenskap, skriver Marc Solomon i ett pressmeddelande från den amerikanska föreningen Freedom to Marry, Frihet att ingå äktenskap.

Dödstraffet består

Väljarna i Kalifornien röstade för eller emot dödsstraff, om förslaget går igenom kommer delstatens 720 dödsdömda interner att få tidsbestämda straff. Förslaget vann dock inte majoritet utan dödstraffet kvarstår i delstaten. Sedan tidigare är dödsstraff förbjudet i 17 delstater.

I ett mer lokalt val i Los Angeles County, har medborgarna nu röstat för att porrskådespelare måste använda kondom när de arbetar.
San Fernando Valley i norra LA är USA:s största porrcentrum.

ARTIKELN HANDLAR OM