Död i nästan två månader - ingen vet vem han är

1 av 3
En bild från en av övervakningskamerorna som fångade den okände unge mannen på bild innan han blev påkörd av tåget utanför Melbourne.
NYHETER

En man i 20-årsåldern dog efter att ha blivit påkörd av ett tåg utanför Melbourne i Australien.

Efter nästan två månader vet polisen fortfarande inte vem mannen är - men misstänker att han kanske är svensk på grund av hans jeans. 

– Vi är speciellt intresserade av att komma i kontakt med backpackers och personal på vandrarhem som kan känna igen honom, säger polisen Leah Bound.

Melbournepolisens utredare uppger att mannen dog efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid stationen East Camberwell i stadens östra delar den 14 september vid klockan 11 på förmiddagen. Nyligen släppte man bilder på mannen från en övervakningskamera till tidningarna i hopp om att någon skulle känna igen honom och höra av sig.

Men fortfarande har polisen ingen aning om vem mannen är. Man misstänker inget brott i samband med dödsfallet.

Tros vara från utlandet

Enligt uppgifter från polisen hade mannen dagen innan han dog köpt ett pendlingskort för Melbourneregionen, ett så kallat smart myki-kort. Han köpte kortet nära stationen där han omkom. Kortet var det enda som fanns i hans plånbok när han hittades död.

– Data från kortet skvallrar om att han inte är bekant med hur myki-systemet fungerar. Det indikerar att han möjligen är från någon annan stat eller från utlandet och att han inte varit i Victoria så länge, säger polisens utredare Leah Bound till tidningen The Age.

Ingen träff i något register

Polisen har gått igenom alla anmälningar om försvunna personer men inte fått träff i något register.

– Vi är speciellt intresserade av att komma i kontakt med backpackers och personal på vandrarhem som kan känna igen honom. Även om de inte känner igen honom så har de kanske haft någon boende hos sig som passar in på beskrivningen och som inte återkommit eller har lämnat prylar liggandes, säger Leah Bound till The Age.

Hon menar att det är ett mycket ovanligt och sorgligt fall. 

– Det är ovanligt att ett sådant här ärende blir så långdraget utan några ledtrådar om något så enkelt som en identifiering, säger hon.

Rikskriminalpolisen känner inte till mannen

Mannen hade på sig ett par jeans av märket "Crocker" när han hittades. Jeansen tros komma från Sverige. Fast på Rikskriminalpolisen känner man inte igen ärendet.

– Men om han är svensk kanske han inte är anmäld saknad än. Det finns flera fall när personer varit borta i över ett år innan de anmäls som saknade, säger Christina Ullsten som arbetar med försvunna personer.

Hon berättar att man inte fått någon förfrågan från Interpol i Canberra i Australien rörande den unge mannen.

– Är det yngre personer, som det verkar vara i det här fallet, så brukar anhöriga reagera tidigare. Men jag har inte hört något om detta. Hade vi fått in en anmälan hade jag känt till det, säger hon till Aftonbladet.

Mystiska koder

När han hittades död hade han, förutom sin plånbok med myki-kortet, också ett litet anteckningsblock. På blocket satt en post-it lapp med tågtider. Han hade även en papperslapp i fickan där flera olika åttasiffriga kombinationer fanns antecknade. Polisen har inte lyckats reda ut vad det är för sifferkoder.

Sedan polisen gick ut med efterlysningen har det startats en Facebookgrupp om den unge mannen. Gruppen har i dag omkring 2 000 följare.

Rikskriminalpolisen uppger att de ska hålla koll på ärendet, efter att ha tagit del av bilderna på mannen.

– Vi får se om det dyker upp något, säger Christina Ullsten.

Känner du igen mannen på bilden? Kontakta då polisen på telefonnummer 114 14.

Det går även att kontakta polisen i Melbourne på telefonnummer +61 1800 333 000 eller via www.crimestoppers.com.au.

FAKTA

Hade på sig svenska jeans

Mannen beskrivs vara mellan 18 och 25 år gammal.

Han bar jeans av märket "Crocker" när han blev påkörd av tåget. Polisen i Australien tror att jeansen är från Sverige. Den unge mannen var 167 centimeter lång med en vikt på omkring 60 kilo och hade kort brunt hår och mörkt skäggstubb.

Han hade en svart och gul tröja under en svart jacka med huva och vita revärer.

ARTIKELN HANDLAR OM