Skandalfilmaren dömd till fängelse

NYHETER

Filmaren bakom ”Innocence of muslims” har dömts till ett års fängelse.

Mark Basseley Youssef, 55, har erkänt att han använt sig av falska namn för att spela in filmen.

– Hans bedrägeri har faktiskt orsakat verklig skada, sade statsåklagaren Robert Dugdale i rätten.

Foto: AP
En teckning som föreställer Mark Basseley Youssef under rättegången.

Mark Basseley Youssef identifierades som mannen bakom ”Innocence of muslims” , amatörfilmen som utlöste en våg av våldsamma protester mot amerikanska beskickningar i Egypten och mellanöstern i September.

Filmen har också kopplats till attackerna mot det amerikanska konsulatet i Benghazi som dödade den amerikanska ambassadören och ytterligare tre personer.

Trodde det var ökenäventyr

Mark Basseley Youssef greps i september för att ha överträtt sin skyddstillsyn inte mindre än åtta gånger. Efter förhör har han erkänt hälften av överträdelserna och dömdes till ett års fängelse med efterföljande fyra års skyddstillsyn.

– Hans bedrägeri har faktiskt orsakat verklig skada, sade statsåklagaren Robert Dugdale i rätten.

Minst en av de inblandade skådespelerskorna lever i rädsla för sitt liv, medan andra tror att deras karriärer har tagit evig skada genom deras deltagande.

Skådespelarna skrev på för filmen i tron om att det skulle handla om ett ökenäventyr.

I rätten hävdade statsåklagaren att Youssef lurat skådespelarna i filmen genom att inte berätta att han var en tidigare dömd fånge. Men även för att ha dubbat över skådespelarnas röster med en anti-islamistisk dialog efteråt.

– Han gjorde det valet för andra människor, sade Robert Dugdale.

Fick inte använda internet

Mark Basseley Youssef har erkänt att han använt sig av falska identiteter i skapandet av filmen.

Något som han förbjudits att göra av domstol för tre år sedan. Han dömdes då till 21 månaders fängelse efter ett bankbedrägeri där han använt sig av falska namn. Efter avtjänat fängelsestraff har han stått under skyddstillsyn och har förbjudits att använda dator och internet.

Enligt rätten har Youssef skrivit och producerat filmen och laddat upp den engelskspråkiga versionen på Youtube tidgare i år. Filmen där skådespelarna har dubbats till arabiska lades upp den 11 september.

När videon släpptes på internet kopplades den först ihop med en Sam Bacile som även var känd under namnet Nakoula Basseley Nakoula. Det senare har Basseley Youssef tidigare varit registrerad som.

ARTIKELN HANDLAR OM