24-åringen erkänner - förde bort Anna, 9

9-åriga Annas misstänkte kidnappare tidigare dömd

1 av 13 | Foto: Anders Deros
Polisens tekniker letar efter bevis mot den misstänkte 24-åringen.
NYHETER

GÖTEBORG. 24-åringen har erkänt att han undanhöll 9-åriga Anna.

Hans advokat säger att han ångrar sig.

– Han mår inte bra, han är ångerfull, säger Claes Östlund.

Aftonbladet nådde 24-åringens advokat, Claes Östlund, vid 18-tiden.

– Han erkänner att han har med hennes undanhållande att göra. I förhör har han berättat hur det har gått till. Det innefattar ett erkännande. Men jag vill inte gå in på detaljer.

Har du fått en förklaring om varför han undanhöll henne?

– Nej.

Känner de varandra?

– Det jag inte kommentera.

Är han misstänkt för annat än människorov.

– Nej.

Claes Östlund säger vidare att hans klient inte tagit ställning till den exakta brottsmisstanken om människorov, eftersom han inte undanhållit 9-åringen med uppsåt att misshandla eller pressa på pengar.

Hur mår han?

– Han mår inte bra. Han är mycket ångerfull.

Åklagaren kommer troligtvis att besluta om 24-åringen ska häktas i helgen. Enligt Claes Östlund kommer man inte bestrida det, eftersom 24-åringen har erkänt.

Betraktas som säregen

Bland grannarna i området är 24-åringen välkänd. Han betraktas som ”lite säregen”.

– När vi hörde att flickan var försvunnen kom jag genast att tänka på honom. Man har alltid känt en rädsla och ett obehag när man har mött honom, säger en av grannarna till Aftonbladet.

Såg mannen på natten – ensam

Enligt flera av grannarna betraktas 24-åringen som lite ”märklig och obehaglig”. En av grannarna ska ha sett mannen ute på gatan i natt strax innan han greps, inte alls långt från hans egna hem.

Den gripne 24-åringen är dömd för brott vid två tillfällen. När han var 16 år stal han en dator på sin skola som senare återlämnades.

Vid den utredning som gjordes då framkom det att han levde under ordnade sociala förhållanden, och hade stöd både från familjen och barn-och ungdomspsykiatrin, BUP som han gick i samtal hos.

Straffet blev 50 dagsböter.

Dömd för bedrägeri

Men bara fem månader senare dömdes han på nytt.

Med hjälp av en släktings id-kort hade han lyckats få två telebutiker att lämna ut tre mobiltelefoner och 500 kronor i kontanter.

– Eftersom jag inte är myndig kunde jag inte själv skaffa abonnemang, förklarade han motivet bakom att ha använt släktingens legitimation.

Han åtalades och dömdes för bedrägeri och urkundsförfalskning.

Nu blev påföljden vård inom socialtjänsten. Bland annat skulle han genomgå ett påverkansprogram där olika teman som ”etik och moral”, ”relationer” och ”attityder” diskuteras.

Haft kontakt med BUP

Anledningen till att han redan då hade kontakt med BUP var att han sedan tidiga bardomen ”plockat på sig saker”. Och under uppväxten hade han fortsatt att stjäla, trots att han själv ville sluta med detta.

Av en utredning framgick att han tillbringade större delen av sin fritid hemma, gillade att teckna och måla, samt tränade kampsport.

Han jobbade även med en ungdomstidning. Han låg efter i ett par ämnen i skolan men i övrigt gick det bra. Han skolkade till exempel inte.

Efter den andra domen, 2004, har han såvitt känt inte dömts för några nya brott. Däremot blev han aktuell i ett tvistemål i tingsrätten tidigare i höst på grund av en skuld på 3000 kronor till ett finansbolag.

ARTIKELN HANDLAR OM