Fick abortpiller efter läkarmiss

Gravida Pernilla, 38: Jag oroar mig dagligen för min baby

1 av 3 | Foto: Johan Främst
”Mitt livs chock” Läkaren feldiagnostiserade en blödning som missfall och gav Pernilla Eklund abortpiller. Men i själva verket var hon gravid och fostret överlevde. Nu är hon orolig att pillret har skadat hennes baby.
NYHETER

Efter fem missfall blev Pernilla Eklund, 38, gravid igen.

Då fick hon en blödning – som läkaren tolkade som ännu ett missfall och gav henne abortpiller för.

Men Pernilla var fort­farande gravid och fostret överlevde.

– Jag oroar mig dagligen för att min baby blivit skadad, säger hon.

Det var i april som Pernilla Eklund i Töreboda blev gravid igen efter fem missfall. Men i början av juni fick Pernilla en blödning. Hon undersöktes med ultraljud på Kärnsjukhuset i Skövde där läkaren konstaterade ett missfall.

– Läkaren sa att det bara var en tom fostersäck. Jag blev förstås ledsen.

Hon ordinerades fyra tabletter vaginalt av abortpillret Cytotec och fick diklofenak mot smärtorna.

– Efter bara en timme fick jag kraftiga blödningar.

”Ofattbart misstag”

Sju veckor senare – i slutet av juli – tyckte hennes make att hon såg gravid ut igen och mensen hade inte kommit tillbaka. Graviditetstestet var positivt och ett ultraljud bekräftade att Pernilla var gravid – i vecka 14.

– Jag fick mitt livs chock.

Barnet hade överlevt den medicinska aborten. Pernilla Eklund remitterades därför till Östra sjukhuset i Göteborg för specialistundersökningar.

– De trodde inte att något var fel på fostret, men kan inte garantera något. Jag oroar mig dagligen för att min baby har blivit skadad, säger Pernilla som beräknas föda i januari.

Hon har nu anmält sjukhuset till Socialstyrelsen.

– För mig är det ett ofattbart misstag.

Kan påverka skelettet

Gerald Wallstersson, verksamhetschef på kvinnokliniken på Kärnsjukhuset i Skövde, medger att sjukhuset gjort fel.

– Rutinen vid misstänkt missfall är att man gör en ny undersökning en vecka till tio dagar senare – innan man ordinerar medicinsk abort. Varför det inte blev så utreder vi nu.

Kan Cytotec ge fosterskador?

– Ja, Det finns en viss fosterskadande effekt om det används som abortframkallande medel, men graviditeten fortlöper. Det kan påverka skelettet och blodgenomsströmningen hos fostret. Risken är dock liten.

Enligt Janusinfo från Stockholms läns landsting fick tre av 72 kvinnor som kombinerat Cytotec med diklofenak barn med olika missbildningar.

Det här är Cytotec

Cytotec är egentligen en magsårsmedicin som även används vaginalt vid medicinsk abort samt för att fullfölja missfall. Den verksamma substansen är isoprostol som är ett syntetiskt prostaglandin E-analog. Den kan framkalla sammandragningar av livmodern.

Källa: www.janusinfo.se