Läkaren pekade ut Börje som alkoholist

Fick en chock när han läste journalen: ”Jag har aldrig haft alkoholproblem”

NYHETER

När Börje Svedberg, 77, skrevs ut från Gävle sjukhus efter en större operation fick han sitt livs chock.

En sjukhusanställd läste högt ur hans journal:

– Jag ser att du är alkoholist och har varit intagen på alkoholisthem.

Börje, hans två systrar och en av hans söner som fanns i rummet höll på att smälla av.

– Jag har aldrig haft alkoholproblem och varit intagen på något hem så jag undrade var fan de fått uppgifterna ifrån, säger Börje.

Plötsligt förstod Börje varför läkare under flera år frågat hur han hade det med spriten.

– Jag blev oftast förbannad och frågade varför jag behövde svara på det, men fick aldrig något rakt svar. Ibland har jag skämtat och sagt att jag inte har något hemma så de kan komma över med en flaska.

”Obehaglig anklagelse”

Med hjälp av patientnämnden i Gävle har Börje skrivit en anmälan till Socialstyrelsen som efter utredning beslutat att felaktigheterna ska raderas från hans journal.

– Jag är inte ute efter att hänga ut någon, men vill inte att fler ska bli drabbade. För mig var detta en obehaglig anklagelse. Så det kan vara klokt att begära ut sin journal för att se vad som står där.

Börje har ännu inte fått någon förklaring till hur uppgifterna hamnat i hans journal.

Gävleläkaren Anders Nordström som skrev journalanteckningen 2004 vill inte medverka i ett möte med Börje och patientnämnden.

– Han har ringt mig vid ett tillfälle och sa att han inte hade­ en aning om hur alkoholistpåståendet hamnat i journalen, säger Börje.

”Kan bara beklaga”

När Aftonbladet nådde Nordström i förrgår kväll valde han att vid två tillfällen direkt slänga på luren med ett ”hej då”.

Börje Svensson är chefsläkare för primärvården i Gävle:

– Jag kan bara beklaga och be om ursäkt för felet. Ingen läkare skriver ju in något fel medvetet, så detta måste handla om en olycklig förväxling mellan patienter vid inskrivningen i journalen, säger Svensson.