Ligan stjäl bilar – med datorer

Som taget ur filmen ”Gone in 60 seconds”

Foto: Norska polisen
Här lämnar biltjuvarna landet i en stulen Honda CRV.
NYHETER

Högteknologiska tjuvar som stjäl ”stöldsäkra” lyxbilar och försvinner spårlöst.

Ligan som härjat i Norge är som tagen ur filmen ”Gone in 60 seconds”.

De har stulit 18 bilar till ett värde av nästan 12 miljoner kronor.

Utan nycklar har den litauiska ligan gäckat den norska polisen i månader.

Genom att med avancerad utrustning har ligan programmerat falska nycklar och på så sätt kommit runt den inbyggda startspärr som ska förhindra stölder.

– Vår uppfattning är att detta skulle vara stöldsäkra bilar som är svåra att stjäla, säger åklagare Lars Ole Berge i Rogaland polisdistrikt till Verdens Gang.

Spårlöst borta

Inga alarm har utlöst, inga rutor har krossats och inga nycklar har rapporterats stulna.

Ligan härjade i områdena runt Stavanger och Drammen från mars till juli i år och koncentrerade sig till en början till bilen Hondra CRV. Sedan flyttade man fokus till BMW:s och huvudsakligen modellen X5 – som kostar mer än en miljon kronor.

På bilarna satte man på falska litauiska skyltar och dokument – och körde helt sonika ut ur landet.

Totalt kom ligan över minst 18 bilar, varav 12 fortfarande är spårlöst försvunna. En har man konstaterat finns i Ryssland.

Norsk polis har till slut lyckats spränga ligan – och kunnat gripa fem män från 20 till 37 år gamla. Under en razzia fann man datorer försedda med program som polisen tror de använt för att manipulera nycklar.

”Är oförstående”

– Stöldverksamheten kunde avslöjas efter gott polisarbete då man kunde upptäcka ett mönster. Civil polis användes vilket resulterade att sex personer kunde gripas i augusti, säger Lars Ole Berge till VG.

Ingen av de gripna har nekat till brott, men de har varit ovilliga att låta sig förhöras av polis.

– Min klient tog på sig att köra bilar till Litauen. Han ställer sig oförstående till anklagelserna, säger en av männens försvarare Thor Bache-Wiig.

På internet finns filmer som visar att det med hjälp av olaglig utrustning går att stjäla en BMW på bara 40 sekunder, enligt VG.

ARTIKELN HANDLAR OM