Kraftigt jordskalv i Burma

1 av 6 | Foto: AP
En bro i staden Kyaukmyaung, nordväst om Mandalay, kollapsade i samband med jordskalvet.
NYHETER

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 6,6 drabbade Burma på söndagsmorgonen.

Tretton personer uppges ha omkommit.

Statminister Fredrik Reinfeldt (M) planerar att fullfölja sitt planerade besök i landet.

Foto: USGS.GOV
Här inträffade skalvet.

Skalvet, som låg bara en mil ner i jorden, hade sitt centrum nära staden Mandalay. Också i Bangkok, Thailands huvudstad, kändes skalvet mycket tydligt.

Enligt AFP graderade USA:s geologiska institut USGS ner skalvet till magnituden 6,6.

USGS utfärdade en varning och sade att det var möjligt att dödsfall och skador inträffat men att effekten borde vara relativt begränsad.

40 på sjukhus

Tretton personer uppges ha omkommit i samband med skalvet. Ett 40-tal människor vårdas på sjukhus för sina skador.

Enligt uppgifter till Reuters har en kvinna dött och tio personer skadats i närheten har staden Kyauk Myaung efter att ett hus rasat i samband med skalvet.

Två personer dödades när ett kloster rasade samman norr om Mandalay. Ytterligare sex personer dödades i Sint Ku, i Sagaing-regionen, och en person dog i Mandalay

En polis i Shwebo har uppgett att fyra byggarbetare saknas som jobbade på Radana Thinga-bron i närheten av staden efter att en stor stålbalk fallit i floden. 

Reinfeldt åker till Burma

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har en resa inplanerad till Burma under söndagen. Väl på plats ska han träffa presidenten Thein Sein och oppostionsledaren Aung San Suu Kyi samt inviga ett näringslivsseminarium. Pressekreterare Roberta Ahlenius har uppgett till Aftonbladets reporter Elisabeth Marmorstein att de följer lägesrapporter från UD under dagen, men resan ska inte påverkas av jordbävningen.

”Många skrek”

Jordbävningen inträffade strax före åtta på morgonen och följdes av två efterskalv med magnituden fem.

– Jag rusade ur sängen och bar ut min dotter på gatan. Där fanns många människor. Många skrek och andra verkade förvirrade, berättade San Yu Kyaw för AFP i telefon från Mandalay.

– Nu är människor rädda för fler skalv. Särskilt de som bor eller arbetar i höga byggnader är desperata och vet inte vad de ska göra, sade han.

En ännu inte färdigbyggd bro över floden Irrawaddy nära skalvets epicentrum i staden Shwebo skadades svårt och fem byggnadsarbetare saknas sedan en stålbjälke fallit från bron, uppger Reuters. Från flera andra orter i skalvområdet kommer obekräftade uppgifter om skadade och döda.

I mars förra året dödades mer än 70 människor när ett skalv på 6,8 skakade Burma vid gränsen mot Thailand och Laos.