Frukostflingorna med mer socker än kexchoklad

Foto: SVT
Choco bear.
NYHETER

Sugen på godis till frukost?

Drömmen kan bli sann – Coops chokladsöta flingor Choco Bears ger lördag hela veckan.

Sockerfrostade flingor, puffar med choklad, honungsdoppade vetepuffar. Listan kan göras lång över söta frukostflingor som säljs trots att de är onyttiga.

Lägg därtill att produkterna med tecknade figurer på kartongen ofta riktar sig till barn.

Konsumentföreningen i Stockholm undersökte sockerhalten i flingor och de blev chockade när de mätte Coops nya flingsort Choco Bears, rapporterar SVT.

Där visade det sig att sockerhalten var 38 procent. Att jämföra med kexchoklad som innehåller 29,4 procent socker, enligt Livsmedelsverket.

”Som lördagsgodis”

Barndietisten Sara Ask varnar nu för sockerflingorna, risken finns att barn vänjer sig vid den söta smaken. Och att frukosten i många fall kan innebära att det blir godis till frukost:

– Det är inte sällan så heller att yoghurten eller filen man äter till är sötad. Så att den här frukosten kan ju motsvara sockerinnehållet i lördagsgodiset, säger hon till SVT.

Konsumentföreningen började utreda frukostflingorna efter att de såg att de ofta marknadsfördes till barn. Och att de knappt innehöll några fibrer.

– Plötsligt såg vi då en frukostflinga som hade 38 procent och den var ny på marknaden. Det var dessutom Coops frukostflinga. Eftersom vi då är delägare av Coop så blev vi riktigt arga, säger Louise Ungerth vid Konsumentföreningen.

”Finns efterfrågan”

På Coop menar de att den typen av frukostflingor har hög sockerhalt ”av tradition” och att det finns en efterfrågan på marknaden. I dagsläget finns inga planer på att dra in flingorna Choco Bears.

–Det pågår ett arbete med att se hur vi ska ändra receptet. Vilken typ av produkt ska det vara? Hur ska vi göra för att sänka sockerhalten i den här produkten?, säger Magnus Nelin, informationsdirektör på Coop till SVT.

Flingorna blir kvar, men med en lägre sockerhalt framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM