Sparkravet för SAS: 3 miljarder kronor

800 förlorar jobbet – vd:n sänker lönen

NYHETER

I dag kom SAS ödesbesked: 3 miljarder kronor måste sparas.

Sämre löner, sämre pension, försäljning av marktjänsten och 800 tjänster bort.

Och vd:n Rickard Gustafson sänker sin egen lön med 20 procent – till 8 miljoner kronor per år.

Kvartalsrapporten för det tredje kvartalet har skjutits upp till i dag – när ett stort krispaket presenteras.

Bolaget måste spara 3 miljarder kronor.

Det ska ske bland annat med att 800 tjänster ska bort. Pilotlönerna ska sänkas i snitt med 12 procent, maximalt 15. För övrig personal sänks lönerna med mellan 15 och 17 procent.

Pensionerna ska försämras – och marktjänsten kommer att säljas.

Antalet anställda kommer att minska totalt från 15 000 till 9 000.

Sparplanen har godkänts av huvudägarna: de skandinaviska staterna och Wallenbergstiftelserna.

SAS har också kommit överens med bankerna och ökad kredit från 3,1 till 3,5 miljarder kronor.

"Final call"

Styrelsen i SAS träffas igen söndag den 18 november för att besluta om förutsättningarna finns för planens genomförande.

Ett ultimatum går nu ut till facken: slut avtal – annars går bolaget omkull.

– Har vi inte nya kollektivavtal innan nästa söndag, har vi ingen överrenskommelse med våra kreditgivare, sa SAS vd Rickard Gustafson under en presskonferens som hölls under morgonen.

– Det här är vårt "final call", om vi ska finnas kvar. Vi har fått den här sista chansen att starta om och visa att vi kan stå på egna ben. Jag vet att vi vill ha mycket, men det finns ingen annan väg, sa Gustafson.

Gustafson hoppas att SAS "lojala och dedikerade medarbetare har viljan att kämpa för att SAS ska överleva".

Själv tog han upp att ledningsgruppen sänker sina löner med mellan 15 och 23 procent. Själv sänker han sin lön på 10 miljoner per år, med 20 procent.

Facken har tidigare rasat mot att cheferna inom SAS har orimligt höga löner, med tanke på krisen.

Ledsna och oroliga

Bortrationaliseringen av 800 tjänster sker främst genom centralisering av administration till Stockholm. Organisationen ska också försändras till att bli plattare, med färre chefsnivåer.

Försäljningen av markservicen, där personal som ansvarar för incheckning, biljettförsäljning, lastning, gater och transit ingår, var fackordförande Sven Cahier varit beredd på.

– Det har funnits med som ett tänkbart alternativ, och något som våra medlemmar har känt till. De är oroliga och undrar vilka bolag det kan handla om som kan ta över. De är oerhört ledsna över att behöva lämna SAS. När något händer är det de som räddat SAS. Det känns oerhört tungt, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt säger han att om ett nytt, mer stabilt bolag tar över marktjänsten kan det trots allt innehära en större trygghet för enskilda medarbetare.

Anna Schleimann-Jensen i Märsta norr om Stockholm jobbar som flygvärdinna på SAS, och är mammaledig för tillfället.

– Förlorar man jobbet är det så klart jättetråkigt. Men det är som det är. Det är inte mycket att göra åt. Konkurrensen är så hård nu, säger hon till Aftonbladet.

"Naturlig utveckling"

I dag har SAS omkring 15 000 anställda, varav 4 000 i Sverige.  Enligt Sven Cahier har bara Unionen-klubben gått från 2 500 medlemmar 2002 till 1 000 i dag. Nu kommer medlemsantal minska till runt 400 medlemmar.

– Jag förväntar mig att den utvecklingen fortsätter. Den är naturlig och ofrånkomlig. Den speglar SAS. Det handlar om en strukturrationalisering.

Robert Gustafsson, ordförande för SAS-sektionen i Svensk Pilotförening, säger till TT:

– Det innebär stora strukturgrepp som vi har efterfrågat i flera år, för att på något vis få ner antalet anställda per flygplan. Vi är kanske flest anställda i världen per plan och det är nog inte hållbart i längden. Men på vårt område har man ställt ultimativa krav och det accepterar vi inte. Det strider mot allt regelverk som finns på den svenska arbetsmarknaden. Man gömmer sig bakom ägare och banker som får diktera villkoren.

Statsgarantier för lån

Om de svenska facken tycks relativt förstående till åtgärderna på SAS. I Norge är förbunden däremot mer stridbara.

– De kan bara glömma att sänka våra löner, säger Asbjørn Wikestad i SAS personalklubb till norska NRK.

EU har gett klartecken till regeringarna i Sverige, Danmark och Norge att lämna statsgarantier till de banker som förnyar lån på 4,7 miljarder kronor till SAS.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) ska enligt Dagens Industri personligen ha kontaktat bankernas styrelser för att förmå dem att gå med på förlängningarna.

"Kreditfaciliteten är ett lånelöfte och inte ett tillskott av kapital", skriver regeringen under morgonen i dag i ett pressmeddelande.

FAKTA

Så ska SAS spara

800 tjänster försvinner, när administrativ personal centraliseras till Stockholm och organisationen får färre mellanchefer.

Drygt 5 000 tjänster läggs ut på entreprenad. Det gäller marktjänsten och berör personal som jobbar med bland annat incheckning, lastning, gater och transit.

Lönerna för piloter kommer att sänkas med i snitt 12 procent, maximalt 15 procent. För övrig personal sänks lönerna med mellan 15-17 procent.

Ledningsgruppen kommer att sänka sina löner med mellan 15-23 procent. Vd:n Rickard Gustafson sänker sin lön på 10 miljoner kronor per år med 20 procent, till 8 miljoner kronor per år.

Pensionssystemen förändras från att bli förmånsbaserade till premiebaserade. Detta beräknas ge en besparing på 3 miljarder kronor.

Källa: SAS.

ARTIKELN HANDLAR OM