24-åringen häktas för frihetsberövande

1 av 2 | Foto: Anders Deros
I dag hölls häktningsförhandlingen mot 24-åringen som misstänks ha bortfört nioåriga Anna. Mannen, som har erkänt, häktades.
NYHETER

Den 24-åriga mannen häktas – för olaga frihetsberövande.

Efter dagens förhandlingar i tingsrätten går domstolen på advokatens linje.

– Det här är en ung kille som inte mår bra, som har gjort något väldigt impulsivt, säger advokat Claes Östlund.

Flickan plockades upp av den nu misstänkte mannen när hon var på väg till Skårsskolan förra veckan – men hittades 19 timmar senare av en kvinna från Missing People.

Reagerade på klädseln

Kvinnan reagerade på mannen som vid tillfället kom gående med ett barn i handen. Barnet var underligt klädd med en neddragen luva för ansiktet.

Hon började ställa frågor och fick svaret att han och "pojken" deltagit i sökandet efter den försvunna flickan.

Men när den misstänksamma kvinnan drog ner barnets luva och såg att barnet var den försvunna Anna var mannen avslöjad.

24-åringen satt tidigare anhållen för människorov efter att ha hållit henne fånge i sitt föräldrahem i stadsdelen Örgryte i 19 timmar.

Yrkade på fortsatt häktning

Häktningsförhandlingarna i dag vid 11-tiden skedde bakom stängda dörrar, och enligt Aftonbladets utsända Henrik Lundgren yrkade åklagaren på fortsatt häktning av mannen – på sannolika skäl misstänkt för människorov.

En brottsrubricering som advokaten Claes Östlund motsatte sig.

Åklagaren uppgav även att det finns risk för att 24-åringen förstör bevis om han släpps.

Den misstänktes advokat medgav häktning, men inte på grund av risk för bevisförstörning. Han uppgav i stället att det fanns risk för fortsatt brottslighet, rapporterar Henrik Lundgren.

Häktas för olaga frihetsberövande

24-åringen har nu häktats på sannolika skäl, den högre misstankegraden, för olaga frihetsberövande, rapporterar TT.

Det här innebär att domstolen gått på advokaten Claes Östlunds linje – som under hela processen förespråkat olaga frihetsberövande till skillnad från människorov.

– Det här är inte något uppsendeväckande våldsärende där någon gangster försökt utöva utpressning. Det här är en ung kille som inte mår bra, som har gjort något väldigt impulsivt, och nu ångrar sig, berättade han tidigare för Aftonbladet.

24-åringen har erkänt och uppges vara ångerfull.

Enligt Östlund var 24-åringens handlande impulsivt och utan planering.

Psykolog på plats

När eleverna kom till Skårsskolan på måndagsmorgonen fanns skolpsykolog, kurator och skolsköterskor på plats för att ge en extra trygghet och vid behov ett extra stöd.

– Tillståndet på skolan är så normalt som det kan vara, säger chefen för utbildningen i Örgryte/Härlanda Susanna Hanson till TT.

– Men det här är inte något som bara går över. Det här kommer att finnas i den här lilla delen av samhället men också i samhället i stort en längre tid.

Kritik har tidigare riktats mot skolan efter att Annas föräldrar inte fick veta att deras dotter varit frånvarande. Mamman tvingades ringa hem till en av klasskamraterna efter att skoldagen tagit slut – och fick då reda på att hon inte varit på plats.

Skårgårdsskolan har uppgett att de i veckan ska gå igenom vad som gått fel.