Här hämtas 18-årige Nermins familj

Foto: Anders Deros
NYHETER

Nu avvisas 18-årige Nermin Cemans familj.

Själv har han gått under jorden.

Familjen ska efter åtta år i Sverige avvisas till Kosovo – ett öde som engagerar hela Bengtsfors.

I åtta år har Nermin Ceman, 18, och hans familj bott i Sverige efter att de flytt hot i hemlandet Kosovo. För fyra år sedan fick familjen ett besked av Migrationsdomstolen att de inte får stanna. Men efter beslutet hände det inget och de började bygga upp sitt nya liv i Sverige.

Greps i torsdags

I torsdags förra veckan gick mamma Emira, pappa Zehbija och sonen Elvis till polisen för vad de trodde var ett informationsmöte. Men de greps och sattes i förvar i väntan på avvisning.

– Polisen hade sagt att det bara var ett informationsmöte, men det var en lögn, har Nermin Ceman tidigare sagt till Aftonbladet.

Nermin själv prioriterade en stor svenskuppsats i skolan i stället för att följa med på "informationsmötet". Han håller sig nu gömd och vågar inte ens ringa till sin familj.

"Över 2 000 namnunderskrifter"

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Nermin Cemans familj hämtats från förvaret i Kållered för att avvisas till Kosovo.

Aftonbladets fotograf på plats, Anders Deros, säger att en bil från kriminalvården körde på området vid 08.20-tiden. Strax efter klockan 09 lämnade bilen området för att köra Nermin Cemans föräldrar och bror till Säve flygplats utanför Göteborg.

– Mamman grät när de satte henne i bilen, säger Anders Deros.

Hela samhället Bengtsfors har slutit upp bakom avvisningshotade Nermin och hans familj.

– Bara i helgen har vi samlat in över 2 000 namnunderskrifter. Människor har skrivit på för att de vill att familjen ska få stanna, säger Nermins klasskamrat Lisa Källvik, 17.

Allvarlig risk

Familjens juridiska ombud Branislav Despotovic är kritisk till avvisningen.

– Det finns inte mycket jag kan göra nu när det verkställts men beslutet att avvisa familjen anser jag är helt felaktigt, säger han.

Despotovic hävdar att det finns en kraftig hotbild mot Nermins pappa i Kosovo.

– Han var polis under Milosevic tid i det forna Jugoslavien. Hans namn finns publicerat i en bok där han pekas ut som en fiende till Kosovo och det albanska folket. Det finns en allvarlig risk att han kommer att skadas eller till och med dödas om han återvänder, säger han.

"Hoppas att de lyssnar"

I helgen demonstrerade också hundratals människor i Bengtsfors. Det har även startats en Facebook-grupp som har över 4 000 följare.

– Vi tycker inte att det är okej att utvisa någon efter åtta år, säger Lisa Källvik.

Hon och de andra eleverna i Nermins klass, i andra årskursen på Naturvetenskapliga programmet i Åmål, hoppas att Migrationsverket ska ompröva sitt beslut.

– Vi hoppas att de lyssnar på oss. Självklart vill vi att familjen ska få asyl så att de kan stanna, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM