24-åringen ska undersökas av psykolog

”Vi vet ju inte hur han mår”

1 av 3 | Foto: Anders Deros
I dag hölls häktningsförhandlingen mot 24-åringen som misstänks ha bortfört nioåriga Anna. Mannen, som har erkänt, häktades.
NYHETER

GÖTEBORG. Anna, 9, kidnappades och hölls fången i 19 timmar.

Nu har den misstänkte 24-åringen erkänt frihetsberövande, och är häktad i väntan på att undersökas av psykolog.

– En vanlig människa tar ju inte hand om en liten flicka i 19 timmar utan att ha en anledning till det. Vi vill utreda om det är något som inte står rätt till, säger hans advokat Claes Östlund.

Strax efter klockan elva i dag leddes 24-åringen in i rättssalen i Göteborgs tingsrätt. Iklädd häktets grå träningsoverall knäppte han händerna och lutade sig framåt, medan han med stadig blick stirrade rakt fram på åklagaren Per-Erik Rinsell när denne läste upp anklagelserna. Rinsell ville att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för människorov.

Olaga frihetsberövande

Själva häktesförhandlingen skedde bakom stängda dörrar, och efter en dryg halvtimme meddelade tingsrätten att den gick på försvarets linje. 24-åringen är häktad, men brottsrubriceringen är olaga frihetsberövande.
– Han har erkänt olaga frihetsberövande och vi medger häktning eftersom det finns en risk för fortsatt brottslig verksamhet, eftersom hans sjukdomsbild inte är klarlagd, säger hans advokat Claes Östlund.
Exakt vad det betyder ville han inte säga så mycket om.
– Vi vet ju inte hur han mår, och så länge det inte är utrett så kan jag acceptera att han häktas av det skälet. Det är viktigt att det får utredas, med psykologkontakt. Om han har en psykisk störning? Nej, det kan jag inte uttala mig om. Det får en läkare göra. Men han har inget motiv till det hela. Han vet inte varför han gjorde det. Och en vanlig person tar ju inte hand om en liten flicka i 19 timmar utan att ha anledning till det. Har man ingen anledning till det så får man ju utreda om allt står rätt till.

”Detaljer tyder på människorov”

Åklagaren Per-Erik Rinsell var inte alltför besviken över tingsrättens beslut.
– Nej, han har erkänt olaga frihetsberövande och är häktad för ett allvarligt brott. Jag har inget att vinna på att klaga på det. 
Men du ville ha det till människorov?
– Ja, det var min uppfattning. Det finns detaljer som tyder på människorov, men jag och tingsrätten är inte överens om det och jag tänker inte redovisa dem. Men vi tänker fortsätta utreda det här som människorov. Det betyder brott mot liv eller hälsa, eller utpressning. Men jag tänker inte kommentera vilket av dem som jag fäst mig vid. Åtal ska vara väckt senast den 26 november.