Flygplan störtade i Arvika – två döda

1 av 4 | Foto: Bengt Andersson
NYHETER

Privatplanet skulle landa på flygplatsen i Arvika när något gick fel – och planet störtade mot marken.

Två män omkom.

Larmet kom vid 13-tiden på tisdagseftermiddagen – ett flygplan hade störtat vid Westlanda flygplats i Arvika, bara några hundra meter söder om landningsbanan.

Planet störtade i bäck

Två män befann sig ombord. Båda dog i kraschen.

Planet, ett så kallat ultralätt flygplan, störtade ner i ett strömt vattendrag. Enligt Jonny Hjalmarsson, ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten i Arvika, var flygplanet väldigt illa tilltygat.

– En person var kvar i flygplanet och en person hittades för tio minuter sedan ungefär 200 meter nedströms från olyckplatsen, sa han till Aftonbladet vid 14.30-tiden.

Flygplatschefen Ingvar Langton säger till Aftonbladet att det rör sig om ett privatplan och att olyckan inträffade i samband med att planet skulle landa.

– Enligt vittnesuppgifter så lossnade en vinge i samband med landningen, säger Jonny Hjalmarsson.

Hemmahörande i Värmland

Det var också vittnen som befann sig vid flygplatsen som larmade om haveriet.

De omkomna männen ska vara i 60-årsåldern och hemmahörande i Värmland. Det är fortfarande oklart var flygningen startade.

Planet väger, enligt uppgifter till Jonny Hjalmarsson, omkring ett halvt ton och var byggt för två personer. Planet har bärgats och dragits upp på land och polisen har spärrat av platsen.

Enligt Leif Hultman, pressinformatör på Värmlandspolisen, kommer Statens haverikommission nu att utreda varför planet störtade.

Britt Samuelsson på flygräddningscentralen i Göteborg säger dock till TT att kommissionen inte alltid utreder olyckor med ultralätta plan. Även Motorflygförbundet ska informeras om olyckor med ultralätta plan och kan göra en utredning, skriver nyhetsbyrån.