Två minuters mörker stor attraktion

1 av 8
NYHETER

Allt från varmluftsballonger till småbåtar var fullbokade på Australiens östkust, när tiotusentals människor letat sig dit för att se den första totala solförmörkelsen i regionen på 1 300 år.

Solförmörkelsen på onsdagsmorgonen lokal tid – tisdag kväll svensk tid – kunde ses längs en smal remsa från nationalparken Kakadu, via norra Queensland och ut över Stilla havet.

Störst var skådespelet i norr, där förmörkelsen var fullständig. I Sydney täcktes inte mer 67 procent av solskivan som mest, medan 84 procent förmörkades i Brisbane.

Turistnäringen i delstaten Queensland gnuggade händerna och räknade med rediga inkomster från förmörkelsejägare som sätter en ära i att se månen täcka solen på olika platser på jorden.

– Jag har fått det beskrivet som en astronomisk orgasm och tänkte att det måste vara värt att se, sade Annie Hautefeuille från Frankrike.

Den 10 maj 2013 kan delar av Australien nästa gång se en solförmörkelse, men då är det en ringformig förmörkelse: månskivan täcker inte hela solen utan månen kan ses omgiven av en lysande ring.

TT