Damer sålde alkohol genom hål i sin häck

Foto: jerker ivarsson
hörde på ryktesvägen Här genom ett hål i häcken kunde minderåriga köpa öl och vin. I ett års tid har de två äldre kvinnorna, 67 och 65 år gamla, drivit verksamheten. ”Folk har hört ryktesvägen på skolor att man kunde köpa alkohol där”, säger Joakim Nyquist, utredare vid Västerortspolisen.
NYHETER

De två äldre kvinnorna sålde alkohol till ungdomarna i grannskapet.

Med hjälp av hemliga kodord och ett hål i häcken runt huset tror man att kvinnorna lyckades sälja öl och vin i ett års tid.

I början av året kunde polisen nysta upp en langningshärva som pågått i ett drygt års tid mitt i en villaidyll i Stockholm.

Två äldre kvinnor, 67 och 65 år gamla, delgavs misstanke och dömdes för en månad sedan till skyddstillsyn för grovt brott av olovlig försäljning av alkohol.

Vallfärdade till huset

Polisen fick upp ögonen för de två kvinnorna efter tips och började sedan spana på bostaden.

De såg många ungdomar passera in och ut, och förundersökningen omfattas av flera förhör med unga killar och tjejer som köpt alkohol av damerna.

Många i trakten kände till att kvinnorna sålde alkohol till minderåriga och ungdomar började vallfärda från andra områden för att handla av kvinnorna.

– Folk har hört ryktesvägen på skolor att man kunde köpa alkohol där, säger Joakim Nyquist, utredare vid Västerortspolisen.

I förundersökningen framgår att ungdomarna tog sig till kvinnornas hus genom en öppning i häcken runt deras hus.

Några av ungdomarna har i förhör sagt att de fått ett kodord som de skulle uppge för att få handla.

Pantade burkar

Kvinnorna sålde främst öl, cider och vin till samma pris som på Systembolaget, ibland lite över.

De har i förhör sagt att de försökte dryga ut sina skrala inkomster genom att panta burkar men förnekar att de skulle sålt alkohol till ungdomar.

Polisen tror dock inte att kvinnorna gjort några stora pengar på affärerna då de själva köpte alkoholen på Systembolaget och sällan sålde det vidare för mycket högre summor.

På en lapp på kvinnornas kylskåp stod: Corona 18 kronor. Heineken: 15 kronor.

Joakim Nyquist, utredare vid Västerortspolisen, säger att det ofta är svårt att få fast de som langar och säljer alkohol.

– Ungdomarna själva anger ju inte gärna de som säljer. Det är viktigt att de som ser sådant här hända, kanske i sitt eget område, larmar polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM