Pedofilen sökte nya lärarjobb

NYHETER

I vintras utvisades den så kallade Alexandramannen till Irak efter fem år i svenskt fängelse.

Sedan dess har den ökände pedofilen sökt flera jobb som lärare – under falsk identitet.

– När vi gjorde en närmare koll upptäckte vi hans riktiga namn och vad han hade dömts för i Sverige, säger Freshta Raper, rektor för British International School i Erbil, dit Atheer al-Suhairy sökte sig så sent som förra veckan.

Foto: OVE JONSSON
29-årige Atheer Al Suhairy.

I söndags berättade Aftonbladet att Alexandramannen Atheer al-Suhairy, 37, sedan i våras arbetat som lärare på elitskolan International School of Choueifat i Erbil, Irak.

Har sökt flera lärarjobb

Nu kan Aftonbladet avslöja att al-Suhairy så sent som för en vecka sedan sökte jobb som lärare på en annan skola – under falskt namn.

Förra veckan provjobbade han på British International School i Erbil, även det en elitskola med internationell inriktning.

– Vi pratade med honom och tog hans cv. Vi bjöd in honom till intervju och två dagars provjobb, 7-8 november. Under den tiden höll han i fem lektioner, säger Freshta Raper, skolans rektor.

Raper säger att al-Suhairy verkade "nervös" framför eleverna och att både hon och övriga lärare på skolan blev förvånade med tanke på hans påstådda erfarenhet.

Fattade misstankar

I fredags tittade hon närmare på hans cv och fattade misstankar.

– Hans doktorsexamen var från ett universitet i Storbritannien som visade sig inte existera. När vi gjorde en närmare koll upptäckte vi hans riktiga namn och vad han hade dömts för i Sverige, säger hon.

Vad gjorde ni med den informationen?

– Jag ringde Atheer och bad honom ta med ett utdrag ur det svenska belastningsregistret. Jag sa att han inte kunde börja förrän vi hade kollat honom hos polisen, och han sa att han tyckte det lät bra. Det är det sista jag hörde av honom.

Är det möjligt att han kan ha begått övergrepp mot elever under sin tid på skolan?

– Jag är säker på att det inte gavs något sådant tillfälle. Vi har pratat med barnen. Han var bara här två dagar och hade en lärare med sig i stort sett hela tiden. Vi tar väldigt hårt på säkerheten när det gäller barn.

Dömdes till tio års fängelse

2005 fälldes Atheer al-Suhairy för elva fall av våldtäkt och grovt utnyttjande av barn.

Han dömdes till tio års fängelse. Efter att ha avtjänat halva sitt straff utvisades han i vintras till sitt forna hemland Irak.

Aftonbladet har sökt Atheer al-Suhairy.