Oskygg varg höll barn inne – nu har den skjutits

1 av 3 | Foto: Hasse Eriksson
Vargen sköts i närheten av ett hönshus.
NYHETER

Förskolebarn i Dalarna fick hållas inne på grund av en närgången varg.

Nu har den skjutits.

Vads skola i Söderbärke i Dalarna beslutade i förra veckan att ta in alla förskolebarn. Anledningen var att en varg obekymrat vandrade på skolgården.

– Den kom väldigt nära och då beslutade vi att ta det säkra före och hålla förskole- och fritidsbarnen inne på eftermiddagen, har skolans rektor Fredrik Hedlund tidigare sagt till Aftonbladet.

Visade ingen rädsla

Vargen har också setts i närliggande byar och ska ha tagit två hönor från en gård i området.

Nu har den skjutits.

Vid 13-tiden i dag sköts den i Vad i Söderbärke, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Vargen, som var en hanne och vägde omkring 45 kilo, hade en skada på frambenet. Den sköts på nära håll efter att tips kommit in om att den rörde sig nära ett hönshus.

Vargen visade ingen rädsla för skytten.

"Kan leda till problem"

– Att vargen inte reagerar på skrämselförsök är ett ovanligt beteende. Vi ska inte ha vargar som ställer till problem och oro i samhället. På sikt kan det leda till problem om vargen fortsätter att vara närgången, säger Stig-Åke Svenson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Förra veckan sa länsstyrelsen nej till skyddsjakt på en varg i Vibberbo i Söderbärke eftersom vargen inte hade varit onormalt närgången. Myndigheten tror dock inte att det rör sig om samma varg som den nu skjutna.

Länsstyrelsen hade beslutat om skyddsjakt på vargen som synts i Vad trots att ingen anmälan kommit in. Vargkroppen kommer att skickas Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion.

ARTIKELN HANDLAR OM