FN i krismöte efter attack

Hamas militärchef dödad av israeliskt bombflyg

1 av 4 | Foto: REUTERS SCANPIX SWEDEN
Dödande missiler Bildserien visar hur Hamas militärchef Ahmed Jabaris bil träffas av missiler från israeliskt bombflyg.
NYHETER

Här trappas konflikten ­mellan Israel och Palestina upp när israelisk militär bombar ihjäl Hamas militärchef.

– Mordet har öppnat ­helvetets portar, säger ­rörelsens talesmän som öppnar för krig.

Tidigt i morse satt FN:s säkerhetsråd i krismöte.

Minst nio människor dog i Gaza i går.

Upptrappningen i Palestinakonflikten kom när israeliskt bombflyg sprängde en bil. I fordonet satt Hamas militärchef Ahmed Jabari, 46.

I explosionen dog även fyra civila och flera skadades, bland annat en liten pojke som fick svåra brännskador, skriver BBC. Attacken kom efter flera dagar av missil- och granatangrepp mellan Hamas och Israel.

– I dag sände vi ett tydligt budskap till Hamas och andra terrororganisationer, och om det blir nödvändigt är vi beredda att utöka insatsen, sa Israels premiärminister Netanyahu enligt AP.

Israels armé uppgav sig vara beredda att gå in med marktrupper och Hamas förklarade öppet krig.

– Vår fiende kommer att få betala priset för det fega mordet, säger Hamastalesmannen Khalil Al Haya enligt ryska nyhetskanalen RT.

Stoppar raketer

Minst 20 israeliska bomber slog ­under kvällen ner i Gaza. Enligt den ­israeliska militären har man stoppat 13 av Hamas raketer och uppgav att en slagit ner i södra Israel.

– Attacken är en symbolisk handling från Israel: ”Vi kan nå de högsta ledarna när som helst, det är dags att sluta nu innan det blir värre”, säger Michael Schulz, ­docent i freds- och utvecklingsforskning på Göteborgs universitet.

– Risken är mycket stor att det följs av fortsatta våldsamheter.

För fyra år sedan gick ­Israel in med marktrupper i Gaza med målet att slå ut Hamas. Det misslyckades men striderna kostade uppåt 1 400 människor livet.

– Israeliska militären har sagt att man är revanschsugna, om detta är upptakten till någon större operation för att man inte lyckades 2008-2009 är oklart. Det pågår för fullt och eskalerar det kan tänkas att Israel kan gå in med stridsvagnar och marktrupper, säger Schulz.

Vädjade om stopp

Israeliska säkerhetskabinettet gav i går kväll grönt ljus för militären att kalla in personal ur arméreserven ”efter behov”, sedan Israel inlett en flygoffensiv mot Gazaremsan, rapporterar AFP.

– Israel kommer att ångra stunden de ens kom på tanken att göra det här, säger Hamastalesmannen Abu Zhuri enligt BBC.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sa i ett uttalande att han vill se omedelbar nertrappning, skriver BBC. Flera länder vädjade om ett stopp på det eskalerande våldet som hotar att förhandlingar bytts mot krig ­inför världens ögon.

Vid tretiden i natt satt FN:s säkerhetsråd i ett blixinsatt krismöte med representanter från Israel och Palestina.

Gazaremsan

1967 ockuperades Gazaremsan av Israel under sexdagarskriget.

1993 gav Osloavtalet palestinierna lokalt självstyre i enklaven, ­under fortsatt israelisk överhöghet.

2005 tvångsevakuerade Israel de israeliska bosättarna och drog tillbaka soldaterna som skyddat dem.

2006 vann Hamas valet i de ­palestinska områdena, men osämjan djupnade mellan islamister och andra grupperingar.

2007 jagade Hamas ut Palestinska myndighetens styrkor ur Gazaremsan. Presidenten, Fatah-ledaren Mahmud Abbas, upplöste den Hamas-dominerade regeringen i Gaza, men Hamas behöll kontroll. Israel införde sträng blockad mot området och militanta grupper svarade med att skjuta hemmagjorda raketer mot södra Israel.

2008 ingick Hamas vapenvila med Israel; den varade i ett halvår.

2008–2009 genomförde Israel en storskalig militäroffensiv mot Gazaremsan. Uppåt 1 400 människor dog under 22 dagar av krig och den materiella förödelsen blev enorm.

2010 dödades nio aktivister ombord på ett turkiskt fartyg när Israel angrep en internationell flotta som försökte transportera varor till ­Gaza trots blockaden. Källa: TT