Soran Ismail: Skönt att sanningen kommit fram

Komikern berättar om SD-topparnas rasistiska påhopp – och att det inte är något ovanligt

Foto: PERNILLA WAHLMAN
NYHETER

I går ville han inte prata.

Nu kommenterar komikern Soran Ismail påhoppet från SD-topparna.

– Att det här har kommit fram är bra, men det betyder ju inte att det finns mindre rasism i Sverige i dag än det gjorde för två dagar sedan, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Nya detaljer om de tre ledande sverigedemokraternas bråk sommaren 2010 avslöjades i går av Expressen.

Soran Ismail var en av de som blev attackerad.

"Inte så mycket att gotta sig åt"

I ett filmklipp hörs riksdagsmannen Erik Almqvist, fram till i går också partiets ekonomisk-politiske talesperson, bland annat säga "det här är mitt land, inte ditt" och "ni kommer att få problem i problem i framtiden. Så jävlas inte", till komikern.

Soran Ismail ville under gårdagen inte säga något mer om händelsen.

I dag ger han sitt perspektiv i flera medier.

– Det är väl skönt att sanningen kommit fram för min del, men annars är det inte så jättemycket att gotta sig åt. Att det här har kommit fram är bra, men det betyder ju inte att det finns mindre rasism i Sverige i dag än det gjorde för två dagar sedan, säger Soran Ismail i TV4:s Nyhetsmorgon.

Inte ovanligt med påhopp

Komikern menar att påhoppen inte är ovanliga och berättar att han stöter på den här typen av åsikter hela tiden.

– Väldigt många har de här åsikterna, det är inte bara Erik Almqvist, det är inte bara Sverigedemokraterna, det är inte bara deras väljare. Det här finns överallt i landet, att folk har en syn på vem som är svenskt och vad som inte är svenskt, hur länge man måste bo här för att vara svensk. Hur vissa människor måste bete sig för att vara svenska, medan andra är svenskar är villkorslöst. De blandar ihop nationalitet med etnicitet. Folk lägger så mycket vikt vid folks etnicitet och det är det som gör att det blir väldigt svårt att känna sig välkommen, säger han i tv-programmet.

Programledaren Steffo Törnquist: När man ser dig på filmen, att du förhåller dig så cool, är det för att du är van vid det här?

– Också. Vid det här tillfället så är det månader innan valet och den enda sverigedemokraten jag visste hur han såg ut var Jimmie Åkesson, så jag trodde att det var SD-sympatisörer. Det händer att folk som uttrycker rasistiska åsikter kommer fram till mig och vill berätta dem för mig, för att de känner att det är viktigt för dem.