Unionen: SAS–löner chocksänks till 80 kronor i timmen

SAS dementerar uppgifterna

Foto: SCANPIX
OBS! Bilden på flygvärdinnorna är tagen i ett annat sammanhang.
NYHETER

SAS måste spara tre miljarder kronor för att överleva.

Nu kommer den första lönechocken för de anställda.

Den timanställda kabinpersonalen kommer att tjäna 80 kronor i timmen, rapporterar TT.

Sämre löner, sämre pension, försäljning av marktjänsten och 800 tjänster ska bort.

Sammanlagt måste SAS spara tre miljarder kronor för att överleva.

I dag presenterades det första lönechocken för de anställda.

Enligt TT är en del av det nya sparkravet att den timanställda kabinpersonalens löner ska sänkas till 80 kronor i timmen.

Sämst betalda i Sverige

Det skulle i sådana fall göra SAS timanställda till några av de sämst betalda på hela den svenska arbetsmarknaden, skriver TT.

"Lönen ska vara 70 procent av en 100 procents lön omräknad till timlön. Det blir cirka 80 kronor i timmen mot i dag över 150 kronor i timmen" står det i sparpaketet som TT har tagit del av.

”Det här vårt final call”

SAS VD Rickard Gustafson har tidigare sagt att han hoppas att flygbolagets "lojala och dedikerade medarbetare har viljan att kämpa för att SAS ska överleva".

– Det här är vårt "final call", om vi ska finnas kvar. Vi har fått den här sista chansen att starta om och visa att vi kan stå på egna ben. Jag vet att vi vill ha mycket, men det finns ingen annan väg, sa Gustafson tidigare i veckan på en presskonferens.

Men kabinpersonalen på SAS rasar. Aftonbladet har varit i kontakt med en kvinna som arbetar som steward på SAS.

”Det är helt fruktansvärt”

Kvinnan, som vill vara anonym, har fast anställning och har jobbat på SAS sedan mitten på 80-talet. Hon tycker att lönesänkningarna är omänskliga.

– Det går inte att leva på 80 kronor i timmen. Det är helt fruktansvärt. De kommer förväntas att göra samma arbetsuppgifter som vi andra, men så fungerar det ju inte, säger kvinnan.

Johan Dyrendahl, informationschef på SAS, säger att TT:s uppgifter om 80 kronor i timmen i lön inte stämmer. Men han vill inte gå in på mer detaljer tills det nya avtalet är färdigförhandlat tillsammans med facken.

– Det jag kan säga och som vi gått ut med är att ingen får sin grundlön sänkt med mer än 15 procent, säger han.