SD-topparna bluffar om hotet

Kent Ekeroth (SD).
NYHETER

SD-riksdagsmännen hävdar att de beväpnade sig med järnrör eftersom de kände sig hotade av kriminella nätverket Original Gangsters, OG.

Men i ett nytt filmklipp som Expressen.se publicerar säger Erik Almqvist:

– Han har inget med dom att göra. Han vill bara vara häftig att säga så.

En ny sekvens från SD-riksdagsledamöternas utekväll sommaren 2010 publiceras i dag av Expressen.

Under natten kom de, bland annat, i bråk med en redlös berusad man som reagerar när Kent Ekeroth knuffar in en tjej i en bil.

– Vad gör du? Knuffar du en brud? Vet du vad OG gör med såna där?

I sekvenser som publicerades i går sågs de tre sverigedemokraterna beväpna sig med järnrör en stund efter incidenten.

”Kände oss hotade”

På presskonferenser och intervjuer har partiledaren Jimmie Åkesson menat att referensen om det kriminella nätverket skrämde trion och att de kände sig tvingade att beväpna sig med järnrör.

Till TT förklarade Kent Ekeroth:

– Jag kände mig hotad vid det tillfället av en sådan grovt kriminell som han sade sig vara. 

Och i en debattartikel i Svenska Dagbladet skrev han att de var rädda för att de skulle bli förföljda.

”Väl medveten om hur snabbt denna sorts folk kan kalla in fler personer var jag såklart orolig för att de jagade efter oss och vi tänkte då att vi skulle invänta dem istället för att springa.”

Erik Almqvist har i intervjuer med Expressen tidigare hävdat att de ”stått för sig själva och skojat” när de plockade upp varsitt järnrör.

Men när han intervjuades i TV4 Nyhetsmorgon var versionen en annan:

– Anledningen till varför vi lyfter upp störarna där uppe är att det är en kille som skriker att han är OG, alltså ett kriminellt nätverk.

”Vill bara vara häftig”

I den nya filmsekvensen som Ekeroth filmats efter att den redlöst berusade mannen omhändertagits av polisen diskuterar de SD-riksdagsmännen händelsen. Och det är tydligt att de inte tror att mannen har något med OG att göra. De pratar om att personer som ingår i det kriminella nätverket är ”riktiga drägg” och att den berusade mannen inte har någon koppling till dem.

Erik Almqvist säger:

– Han har inget med dom att göra.

Kent Ekeroth:

– Turken som leder dom...

Erik Almqvist:

– Han har inget med dom att göra. Han vill bara vara häftig och säga så.

Christian Westling:

– Fy fan vad äckligt.

Ekeroth: "Jag var rädd"

Ekeroth bemöter det nya filmklippet i ett skriftligt uttalande:

"Expressen hävdar att jag ljög om min farhåga att personen som försökte attackera mig hade med Original Gangsters att göra. De försöker hävda detta genom att spela upp en konversation där Erik Almqvist, efter att incidenten med den aggressive grova kriminella var överspelad, säger att "han bara ville vara häftig".
Detta saknar fullständigt relevans för vad jag har sagt. Vad jag försökt förklara är hur jag såg på situationen när den väl inträffade. Även om jag skulle ha trott på Erik Almqvists påstående eller ej, kunde det inte ha påverkat min inställning i situationen, när den väl skedde, där jag kände mig hotad av en person som påstod sig vara från OG. Detta eftersom den incidenten inträffade innan Almqvists gjorde sitt påstående".