Friades från krigsförbrytelser

Jubel i Zagreb efter det överraskande beskedet

NYHETER

Människor jublade på torget i Zagreb över frisläppandet av tidigare dömde krigsförbrytaren Ante Gotovina.

Det kommer inte att firas i Belgrad.

Frikännandet förstärker åsikten att det bara är serber som straffats för Jugoslavien-krigen.

De frikännande domarna mot generalerna Ante Gotovina och Mladen Markac kommer överraskande. Så sent som för ett år sedan dömdes de vid krigsförbrytardomstolen i Haag till 24 respektive 18 år fängelse för krigsbrott.

De dömdes för att ha riktat artillerield mot serbiska byar vilket resulterat i 324 civila dödsfall och att över 90 000 serber fördrevs från Kroatien.

Domstolen ansåg att beskjutningen var en del av en stor plan med förre presidenten Franjo Tudjman som arkitekt, som syftade till att fördriva serber från Kroatien.

Gotovina och Markac överklagade sina domar. I dag fick de rätt.

Falska premisser

Båda frikänns eftersom domstolen nu anser att de gamla domarna byggde på den falska premissen att alla granater som landade mer än 200 meter från ett militärt mål var riktade mot civila.

Båda männen försattes omedelbart på fri fot.

De nya domarna kommer förmodligen att få hård kritik. Inte minst från Serbien. Där har man länge närt åsikten att den särskilda krigsförbrytartribunalen i Haag mest varit intresserad av att sätta dit serbiska krigsförbytare. Gripandet av Gotovina - som gömde sig på Kanarieöarna för att inte bli utlämnad till tribunalen - var därför en mycket viktig signal att  kroater och bosniaker inte var immuna mot åtal för de många övergrepp som begicks i krigen när Jugoslavien upplöstes 1991-95.

När nu Gotovina frikänns får serberna på nytt vatten på sin kvarn.

Nationalhjälte

I Kroatien är Gotovina en nationalhjälte efter sina insatser i kriget mot Serbien. Han anses vara en av dem som såg till att Kroatien fick sin självständighet.

Firande utbröt omedelbart runtom i Kroatien. Tusentals människor som samlats på stora torget i Zagreb såg frikännandet i direktsändning. Supportrar som samlats utanför domstolsbyggnaden i Haag korkade upp champagne och sjöng kroatiska nationalsånger.

För Kroatien är det full pott. Man lämnade ut Gotovina för att få möjligheten av bli medlem av EU. Nu är han en fri man och Kroatien får ändå bli medlem av EU.

Gotovina lyssnade noga när domslutet lästes upp. När han insåg att han blivit frikänd sprack hans ansikte upp i ett leende. Han skakade hand med Markac.

Några internationella reaktioner på domen har ännu inte kommit.