Vill gå till botten med filmskandalen

Även Christian Westling hoppar av

NYHETER

Nu utreds Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling – av sitt eget parti.

Jimmie Åkesson gör allt för att ta reda på om det finns fler skandaler som hotar.

– Det är mycket svårt att bilda sig en uppfattning om man inte har ett heltäckande material, säger Richard Jomshof, riksdagsledamot (SD).

I dag meddelade Christian Westling, aktiv i SD Stockholms stad, att också han nu lämnar alla sina politiska uppdrag efter filmskandalen.

– Jag anser mig själv vara en större belastning för distriktet än en tillgång. Om jag är kvar i styrelsen så hamnar fokus på mig och inte det arbete vi vill göra, säger han.

Almqvist och Ekeroth bortresta

Erik Almqvist lämnade sina förtroendeuppdrag i partiet redan i onsdags, men han sitter fortfarande kvar i riksdagen. I dag reste han bort för att tänka över sin situation.

Även Kent Ekeroth har rest bort.

– Kent är bortrest en tid. Han vill samla tankarna och fundera. Det är en pressad situation och han ville få ett miljöombyte, säger pressekreteraren Martin Kinnunen.

Partiledningen har ännu inte lämnat besked om Kent Ekeroth måste lämna uppdraget som rättspolitisk talesperson. I dagsläget har han bara tagit en time-out.

Ekeroth populär

Ett skäl till att Åkesson väljer att behandla de två partitopparna så olika kan vara Ekeroths popularitet bland gräsrötterna.

Tack vare att han reser mycket ute i landet och ofta är talare på olika lokala partimöten har han byggt upp ett stort förtroende.

– Han ställer i stort sett alltid upp när ingen annan vill och är väldigt duktig på att komma ut i partiföreningarna, säger en källa.

Kasselstrand ”illojal”

En annan person vars framtid är oklar är ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand. I går gick han i en debattartikel ut och krävde att partiet skulle ställa sig bakom Erik Almqvist. Det fick partisekreteraren Björn Söder att anklaga honom för "illojalitet". Kasselstrand är anställd som politisk sekreterare i riksdagen. Enligt uppgift till Aftonbladet står Almqvist och Kasselstrand varandra mycket nära.

Gustav Kasselstrand vill inte kommentera sin framtid. Men han slår fast:

– Min anställning på riksdagen ligger inte på Jimmie Åkessons bord, det ligger på personalchefen och verkställande utskottet.

Hanterats av sex personer

De senaste dagarnas kris har hanterats av en lite krets på sex personer. Den politiska ledningsgruppen där Jimmie Åkesson, Björn Söder, Mattias Karlsson och Richard Jomshof ingår. Samt de två pressekreterarna Linus Bylund och Martin Kinnunen. De kommer nu att gå till botten med exakt vad som hände den ödesdigra natten i slutet av maj 2010.

– Man vill ha alla kort på bordet. Annars är det mycket svårt att bilda sig en uppfattning, om man inte har ett heltäckande material, säger Jomshof.

Kräver att få se videon

Tidigare i dag krävde Björn Söder att tidningen Expressen ska lämna ut alla delar av filmen från skandalkvällen. Men chefredaktören Thomas Mattsson vägrar.

Varken partistyrelsen eller verkställande utskottet har involverats i krisarbetet. Om tio dagar har partistyrelsen möte i riksdagen, då kan någon av ledamöterna väcka uteslutningsärende mot de Almqvist, Ekeroth och Westling.

I dagsläget är det oklart vilka som ska ta över som talespersoner i ekonomiska och rättsliga frågor. Johnny Skalin har tillfälligt hoppat in i finansutskottet. Fram till i januari hade han samma uppdrag.

I justitieutskottet har Jimmie Åkessons svärmor, Margareta Larsson, hoppat in i stället för Ekeroth.