30-tal svenskar förhörda efter mord på hiv-konferens

34-årig väktare misstänks för brutalt dåd

NYHETER

Den 42-åriga thailändska vd:n hittades mördad på damtoaletten - mitt under hiv-konferensen i Glasgow, Skottland.

På plats var ett trettiotal svenska läkare och forskare.

– Det var ohyggligt, säger Göran Bratt, läkare på Venhälsan, Södersjukhuset i Stockholm.

Runt 2 700 personer deltog i den internationella konferensen 11th International Congress on Drug Therapy in Hiv Infection i skotska Glasgow, uppger Dagens Medicin.

Hittades av fransyskor

En av deltagarna var thailändska Khanokporn Satjawat, 42. Enligt skotska Daily Record arbetade hon som vd för ett läkemedelsföretag.

I måndags eftermiddag hittade två franska delegater kvinnan död i en blodpöl på en damtoalett - i byggnaden där hiv-konferensen ägde rum.

Bara timmar före sin död hade hon laddat upp en bild från en av föreläsningarna om hiv på sin Facebook-profil.

Alla förhördes

Polisen misstänkte snart att kvinnan bragts om livet. I tisdags beslutade utredningsledarna att förhöra alla 2 700 delegater.

Bland dem fanns ett trettiotal svenskar, uppger svenske läkaren Göran Bratt, som deltog i kongressen.

– De frågade var vi hade befunnit oss mellan klockan 13 och 15 på måndagen. Sen visade de ett fotografi på den här kvinnan och frågade om du hade sett henne eller gjort några observationer, säger han till Aftonbladet.

”Mycket obehaglig”

Göran Bratt beskriver händelsen som mycket obehaglig.

– Det var väldigt olustigt. Man tänker förstås på vad som har hänt, på hennes familj och vad hon har utsatts för. Det är förfärligt, jag har aldrig någonsin hört talas om något liknande, säger han.

Göran Bratt säger att konferensen trots allt genomfördes.

”Business as usual”

– På onsdagen berättade arrangörerna att en kvinnlig deltagare hade blivit ihjälslagen på konferensen. Det hölls en tyst minut och sedan fortsatte allt som om inget hade hänt, det var "business as usual". Det kändes väldigt konstigt, säger Göran Bratt.

På tisdagsmorgonen greps säkerhetsvakten Clive Carter, 34. Enligt Daily Record var han anställd av säkerhetsföretaget G4S för att sköta säkerheten på konferensen.

Polisen misstänker att han upprepade gånger slagit kvinnan i huvudet med ett tillhygge. När han på fredagen infann sig i rätten uppgav han inga som helst förklaringar till dådet, uppger Daily Record.