Piloten död i flygolyckan

Saknade planet hittat vid sjö i Sörmland i morse

1 av 6
NYHETER

ÖSTER-MALMA. På lördagsmorgonen hittade kustbevakningen och flygräddningen det saknade planet kraschat i Sörmland.

Den 42-årige piloten omkom i olyckan.

– Planet har brunnit och det är sönderslaget, säger Henrik Dewoon-Thoren, räddningsledare.

Kustbevakningens flygplan och räddningshelikoptern såg det försvunna Cessna-planet ligga invid sjön Likstammen söder om Gnesta strax efter 8-tiden imorse.

Planet var sönderslaget och hade brunnit.

Piloten, en 42-årig man från Bollnäs, omkom i samband med kraschen.

– Kroppen ska identifieras i samband med en rättsmedicinsk undersökning, men vi har skäl att tro att det är piloten som har omkommit. Hans anhöriga är underrättade, säger Jonas Bergström, vakthavande befäl vid polisen i Sörmland.

Statens haverikommission har nu tagit över utredningen från räddningstjänsten och polisen. Tekniker är på plats på den lilla orten Öster-Malma.

– Vi dokumenterar olycksplatsen och ser om det finns spår i närheten som kan ge oss ledtrådar om vad som har hänt. Vi tittar också på reglage och sådant i flygplanet för att få svar på varför han störtade, säger Pia Jakobsson, avdelningschef vid Statens haverikommission.

Sökte med helikoptrar

Planet, en Cessna 172, hittades vid Likstammens västra strandkant, ungefär 1,2 kilometer från den plats där det befann sig innan radarkontakten bröts i går.

– Piloten anträffades i planet, säger Jonas Bergström.

Enligt en vän var den 42-årige piloten i området, som är känt för sina jaktmarker, för att jaga hjort. Han hade stor flygvana och hade planerat att flyga runt över flera orter i närheten av Gnesta under helgen.

– Han brukade flyga mycket. Han var en jäkla schysst kille, säger vännen.

Vad som orsakade olyckan är inte fastställt. Det var kort innan piloten skulle landa vid Skavsta utanför Nyköping, efter en flygning till Bromma där tre vänner hade släppts av, som något hände i går eftermiddag.

Klockan 16.43 anropade piloten tornet vid Skavsta för att få tillstånd att landa – det är det sista livstecknet.

Tornet hade då ingen radarkontakt, vilket kan ha berott på att planet flög på så låg höjd.

Försvann innan landning

Det tog lång tid innan planet sedan kunde hittas. Vid 20-tiden igår lyckades flygräddningen få fram en sista position för planet, och det flera timmar långa sökandet inleddes. Under natten sökte helikopter och ett flygplan från kustbevakningen i området, först vid sjön Sillen, norr om Trosa. En polishelikopter flög längs den troliga färdvägen medan hundpatruller sökte av stränderna i området. Till slut fann man oljespår i närheten av olycksplatsen, som är kuperat med mycket skog och sjöar.

Sökandet avslutades strax efter 8-tiden imorse när planet hittades.

Polisen misstänker inget brott i nuläget.

ARTIKELN HANDLAR OM