Förtroendet för SD rasar

Jimmie Åkesson (SD).
NYHETER

Efter skandalerna – nu rasar svenskarnas förtroende för Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

Nästan varannan tillfrågad uppger att deras förtroende för SD sjunkit under veckan.

Sedan i onsdags, när Expressen först publicerade filmen på ett bråk där tre högt uppsatta Sverigedemokrater var inblandade har skandalerna avlöst varandra. Först ljög de inblandade, Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling, om vad de sagt och gjort. Sedan avslöjade nya filmklipp, bit för bit, bevis för lögnerna och att de tre, bland annat, använt rasistiska tillmälen, kallat en tjej för "hora", knuffat en annan tjej in i en bil och efter att bråket upphört beväpnat sig med järnrör.

Efter att den första filmen publicerades tvingades Erik Almqvist bort från alla sina uppdrag i partiet. Sin plats i riksdagen har han dock kvar.

Och i går avsade sig Christian Westling sina uppdrag i partiet.

Kent Ekeroth sitter kvar

Men Kent Ekeroth, som var den som filmade hela bråket, knuffade tjejen och också han beväpnade sig med järnrör har behållit sina uppdrag, bland annat som rättspolitisk talesman i SD.

– Han har tagit en time-out, förklarade partiledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens.

I dag publicerar Dagens Nyheter/Ipsos resultatet av en nätundersökning om hur svenskarnas förtroende påverkats av veckans avslöjanden kring några av partiets högt uppsatta medlemmars agerande.

48 procent svarar att förtroendet påverkats "ganska eller mycket negativt", 44 procent uppger att deras förtroende inte förändrats och tre procent uppger att deras förtroende påverkats "ganska eller mycket positivt.".

Vad gäller förtroende för partiledaren Jimmie Åkesson har en tredjedel av de tillfrågade fått sämre förtroende för Åkesson efter avslöjandena, 54 procent har inte påverkats alls och åtta procent säger att deras förtroende för Åkesson ökat.